Psihanaliza > Metode de explorare

Interpretarea actelor ratate

Un act ratat simplu

Un act ratat foarte simplu împreună cu interpretarea lui ne comunică Adrian V. din Arad. Noi nu am mai adăugat nimic, doar am periat puţin expunerea pentru publicare.. Îi dăm cuvîntul:

Mergeam ca de obicei la biroul de anunţuri publicitare pentru a plăti o diferenţă de bani. Observasem de mult că în 99% din cazuri o găseam numai pe d-na T. care prelua anunţurile – o femeie înaintată în vîrstă şi deloc atrăgătoare. Totuşi, în cîteva rînduri, avusesem ocazia să o întîlnesc pe patroana însăşi, o femeie atrăgătoare şi seducătoare, acel gen de femeie care te face să crezi că cedează fără rezistenţă.

Am aproape 40 de ani, sunt căsătorit şi am copii, o familie fericită aş spune, mai ale comparînd cu mizeriile de acum. Deci, formal, n-aş ava motive să mă uit la alte femei. Şi totuşi...

Bineînţeles că nu am dat curs niciodată impulsului de a-i face avansuri.

În ziua cînd am mers să plătesc diferenţa aceea mă gîndeam însă la această femeie (patroana) şi mi-am făcut, poate, la un moment dat, ceva iluzii...

Cînd am ajuns la uşa blocului (biroul se află într-un apartament) eram sigur că ştiu pe dinafară numărul interfonului de la intrare. Totuşi am verificat şi nu era aşa. Eu credeam că este 8, dar era de fapt 4!

Am asociat repede vizavi de această cifră, 8, şi am găsit că este dublul patrului, că pur şi simplu duce la ideea de doi, de al doilea etc. Brusc am înţeles sensul acestui act ratat: 8 exprima de fapt dorinţa mea de a o găsi la birou şi pe patroană! Deci, nu numai d-na T., cea în vîrstă ci şi patroana, altfel spus pe amîndouă. Nu e greu de înţeles de ce...

Am asociat în continuare la cifra 8 şi am văzut în minte acel 8 culcat, simbol al infinitului. Culcatul mă duce cu gîndul la senzualitate, iar infinitul la „mă simţeam în al optulea cer".

Ceea ce nu cutezam să gîndesc deliberat se realiza prin intermediul acestei erori, aparent banale, fără nicio importanţă, pe care o trecem cu vederea ori de cîte ori se întîmplă.

--
Prezentare de Ioan Ionuţ

 

<= Anterior                     Următorul articol =>

Metode
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2018, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa