Psihanaliza - Definiție



powered by FreeFind
 

Ce este psihanaliza?

[Definiție - precizări - linkuri]

Psihanaliza a devenit azi extrem de familiară publicului larg (din occident) după ce o vreme îndelungată a fost fie respinsă, fie adulată. Dar succesul din deceniul 5 al sec. XX a înstrăinat-o, paradoxal, de esența ei.

Psihanaliza s-a răspîndit pretutindeni nu numai datorită interesului stîrnit de practica psihanalitică. Am putea spune chiar că terapia a fost eclipsată de virtuțile psihanalizei aplicate. Psihanaliza aplicată în literatură, sociologie, antropologie și etnologie, în religie și mitologie a stîrnit interesul unui public care nu avea nicio chemare spre sfera clinică.

Sigmund Freud si Wilhelm Fliess
Sigmund Freud (stînga) împreună cu prietenul său Wilhelm Fliess. Corespondența celor doi a jucat un rol primordial în nașterea psihanalizei
În fine, psihanaliza s-a remarcat și prin mediatizare pe căile cele mai comune: radio, TV sau prin intermediul filmelor de cinema. Filme celebre au adus în prim plan psihanaliști celebri ca Sigmund Freud sau Carl Jung. Mai multe documentare au fost dedicate vieții și operei lui Freud, ba chiar și un serial, care a uimit prin concizia și exactitatea informațiilor furnizate.

Multitudinea și diversitatea surselor din care ne parvin azi date despre psihanaliză semnalează însă o problemă majoră: psihanaliza nu mai este definită cu claritate în ochii publicului larg. Nu se mai știe azi, cu exactitate, ce este și cea vrea psihanaliza. Din nefericire, nu există nici un efort de clarificare în acest sens.

Se impune așadar să lămurim din capul locului ce este psihanaliza. Apoi vom urma celelalte trepte spre pătrunderea misterului acestei stranii discipline.

  • O definiție

Psihanaliza desemnează concomitent trei lucruri:

    1. O metodă de investigarea a minții și în special a minții inconștiente;

    2. O terapie a nevrozelor inspirată din metoda de mai sus;

    3. O nouă disciplină de sine stătătoare care se bazează pe cunoștințele dobîndite în urma aplicării metodei de investigare și practicii clinice.

Prin urmare, nu este nimic confuz în definiția psihanalizei. Psihanaliza este o tehnică specifică de investigare a minții și o terapia inspirată de această tehnică. Am pune terapia pe primul plan pentru a sublinia și mai clar că psihanaliza nu este nimic speculativ, că ea se învecinează cu psihoterapia și nu cu filozofia, arta sau cultura în general.

Știința psihanalizei despre care vorbeam la punctul trei răzbate din celebrul studiu al lui Freud numit Totem și tabu, în care el se lansează în analize sociale și antropologice bazîndu-se pe cunoștințele extrase din aplicarea psihanalizei la terapia nevrozelor. Cine vrea să știe mai multe despre psihanaliza aplicată trebuie să citească neapărat această carte.

  • Precizări importante

Psihanaliza este creația lui Sigmund Freud.

Freud serial
Serialul "Freud - Biography, Drama, History", lansat in 1984, l-a avut ca protagonist pe cunoscutul David Suchet
Freud a trăit cea mai mare parte a vieții sale la Viena și a murit la Londra, în 1939. El a descoperit psihanaliza sintetizînd idei și informații din direcții diferite, teoretice și clinice. Un mare aport în nașterea psihanalizei l-a constituit auto-analiza la care s-a supus însuși Freud.

Freud a fost un medic neuropatolog evreu și a încercat să constituie o mișcare psihanalitică cu ajutorul specialiștilor ne-evrei pentru a da orientării sale mai multă credibilitate. În acest context el a colaborat cu personalități marcante ca de pildă Carl Jung, Alfred Adler, Sandor Ferenczi, Wilhelm Reich ș. a.

Mișcarea psihanalitică inițiată de Freud a cunoscut multe rupturi și dificultăți de ordin ideologic. Astăzi ea este moștenită de o serie de societăți naționale sau internaționale care își dispută întîietatea.

  • Actualitatea psihanalizei

În ciuda crticilor și atacurilor împotriva psihanalizei și a lui Sigmund Freud, psihanaliza a rămas cea mai bună metodă de explorare a inconștientului și de tratament a tulburărilor mentale. Iar ceea ce este mai important este tocmai faptul că tratamentul psihanalitic nu apelează la medicație. El se situează numai pe planul dialogului. Astfel se afirmă ca un tratament ecologic care nu afectează chimia organismului uman.

Pe de altă parte, psihanaliza ne oferă și azi explicații privind perturbările din viața socială și politică sau interpretări ale creației artistice și literare.

Dovada eficienței clinice sînt cazurile prezentate succint pe site (nicăieri altundeva nu vei găsi exemple publicate online).

Celelalte articole prezintă diferitele descoperiri ale psihanalizei privind structura psihicului, viața inconștientă, metodele de abordare a inconștientului și practica propriu-zisă.

icon 

Mai citește:

 

<= Home | Istoric | Concepte | Metode

Visele | Sexualitate

Psihanaliza aplicată | Cazuistică

Dicționare

Cursuri | Publicații | Articole / Editoriale

24x24 | Newsletter | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa