Psihanaliza > Metode de explorare

Interpretarea actelor ratate

Fan club sau fun club?

Întrebarea titlu îşi are sensul după o scurtă analiza a unui act ratat - o eroare de scris.

Ce diferenţă există între fanclub şi funclub? Simplu. "Fun" este "haz" iar "fan" este un fanatic îndrăgostit de cineva sau ceva. Dar dacă înlocuiesc "fanclub" cu "funclub"? Ce iese? Pe scurt, clubul de fanatici devine unul de haz sau de lucruri hazlii. La prima vedere, nimic care să atragă atenţia. Şi totuşi...

Am comis recent această eroare în scris: am înlocuit "fan" cu "fun". Apoi am făcut asociaţiile care se cer în asemenea ocazii şi am înţeles rapid care era rostul acestei erori.

Sunt membru al unui fanclub şi nu am prea mari satisfacţii alături de ceilalţi membri. Recent am fost la cuţite cu 2 sau 3 din ei şi am simţit că numărul lor ar putea creşte. Conflictul a continuat pînă cînd am hotărît eu că cel mai deştept cedează, ceea ce am şi făcut. Sentimentul că am de-a face cu nişte neisprăviţi explică şi eroarea mea. Era ca şi cum aş fi spus: acesta să fie oare un fanclub? mai degrabă o imitaţie de club sau un club de tot rîsul!

Deci, înlocuirea de termeni a servit acestei intenţii refulate de a spune pe faţă ce gîndesc despre membrii acelui fanclub. Şi bineînţeles că ce gîndesc nu este măgulitor pentru ceilalţi membri. Asta explică refularea şi eroarea mea.

--
Material de Ioan Ionuţ

 

<= Anterior                    Articolul următor =>

Metode
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2018, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa