Sigmund Freud > Biografie

Sigmund Freud - Date şi evenimente

1. Copilăria, anii de studii

1856 - 6 mai: Se naşte Sigismund Freud (îşi va schimba prenumele în Sigmund la 22 de ani). Conform obiceiului, primeşte şi un prenume evreiesc: Schlomo. Locul de naştere este Freiberg, în Moravia, astăzi Pribor (republica Cehă). Tatăl său Jacob are 41 de ani şi doi copii dintr-o primă căsătorie: Emmanuel şi Philippe. Mama lui Sigismund are 21 de ani şi este la primul său copil.

Freud si mama
Freud adolescent împreună cu mama sa Amalia
1859 - Criza economică ruinează afacerea lui Jacob. Familia se instalează la Viena, în cartierul evreiesc Leopoldstadt (februarie 1860).

1865 - Sigmund intră la Gymnasium (liceu), cu un an mai devreme.

1870 - El primeşte operele complete ale lui Ludwig Borne; lectura acestor cărţi va avea o mare înrîurire asupra lui.

1872 - Se reîntoarce la Freiberg pentru a-şi petrece vacanţa acolo.

1873 - Primeşte summa cum laude la examenul de absolvire a studiilor secundare. Este felicitat pentru stilul său în limba germană. Deja citeşte în mai multe limbi. Sub influenţa colegului său Heinrich Braun plănuieşte să urmeze dreptul, dar se decide pentru studiile medicale după ce a auzit lectura eseului lui Goethe Despre natură . Îşi începe studenţia la Universitatea din Viena.

1874 - La Universitate, descoperă prejudecăţile antisemite şi declară că locul său este "în opoziţie". Urmează cursurile lui Brentano.

1875 - Călătorie în Anglia, la Manchester, la Philippe şi nepoata sa Pauline.

1876 - Primele cercetări personale la Trieste, asupra glandelor sexuale la anghile. Intră în laboratorul lui Brucke.

1877 - Publică rezultatul lucrărilor de anatomie asupra sistemului nervos central la o larvă de chişcar.

Freud si Fliess
Freud şi Fliess
1878 - În cercetările sale (laboratorul lui Brucke) Freud este la un pas de descoperirea neuronului (numit  în 1891 de către Waldeyer). Se
împrieteneşte cu Breuer, mai în vîrstă cu 14 ani, care îl ajută moral şi material.

1879 - Urmează cursurile de psihiatrie ale lui Meynert. Nu îl interesează decît aspectul neurologic al problemelor dezbătute.

1880 - Un an de serviciu militar. Breuer o tratează pe Bertha Pappenheim (Anna O.). Freud traduce 4 eseuri de Stuart Mill. Nu doreşte să se dedice practicii medicale ci, mai degrabă, cercetării sau învăţămîntului.

1881 - Îşi obţine, cu întîrziere, doctoratul în medicină.

1882 - Datorită dificultăţilor materiale Freud nu poate urma o carieră în cercetare. O întîlneşte pe Martha Bernays (care face parte dintr-o familie de intelectuali evrei) şi intenţionează să se căsătorească. În noiembrie Breuer îi vorbeşte de cazul Anna O., care a fost întrerupt din iunie.

1883 - Intră în serviciul lui Meynert la Spitalul psihiatric .

Joseph Breuer
Joseph Breuer, primul colaborator şi susţinător
al lui Freud
1884 - Descoperă proprietăţile analgezice ale cocainei. Carl Koller este însă cel care publică un studiu în acest sens încununat cu succes. Freud foloseşte el însuşi cocaina ca tonifiant, dar o prescrie amicului său Fleischl, care era morfinoman, agravîndu-i situaţia. Este criticat în cercurile medicale. Începe să trateze maladiile nervoase prin electroterapie şi aplică metoda lui W. Erb. În acelaşi timp a pus la punct o metodă de colorare a preparatelor neurologice (pentru microscop) şi publică un articol în acest sens şi o monografie despre coca.

1885 - Ocupă o vreme un post într-o clinică privată unde se foloseşte hipnoza. În aprilie îşi distruge toate documentele. Este numit Privatdozent, apoi obţine o bursă pentru o călătorie de studii şi alege să meargă la Paris, la Charcot, la spitalul Salpetriere. Acolo observă manifestările isteriei şi efectele hipnozei şi ale sugestiei. Charcot îi lasă o impresie deosebită. Freud se oferă să-i traducă conferinţele. AROPA

--

Mai citeşte despre: 
->
Căutări şi certitudini
->
Cariera, activitatea psihanalitică

Home | Psihanaliza | Caută pe acest site | Newslette | Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa