Sigmund Freud > Biografie

(Biografie Freud - urmare)

 

3. Cariera, activitatea psihanalitică

1897 - Vis semnificativ (oedipian, dar interpretat de Freud tot prin ipoteza traumei), în mai. Călătorie în Italia - identificarea cu Hannibal îl forțează să se oprească la Trasimene. Descoperirea complexului lui Oedip - octombrie.

1898 - Pregătește Psihopatologia vieții cotidiene și adună materiale care îi vor servi la cartea Cuvîntul de duh. Publică Mecanismele uitării. Termină Interpretarea viselor, mai puțin capitolul VII.

1899 - Publică Amintirile ecran. Apare, la 4 noiembrie, Interpretarea viselor, datată de editor 1900. Cartea trece neobservată.

1900 - 14 octombrie: Începe analiza unei tinere de 18 ani, Dora.

1901 - Publică Visul și interpretarea sa, un rezumat al cărții Interpretarea viselor. Scrie Vis și isterie, care relatează analiza Dorei, lucrare publicată în 1905 sub un alt titlu. Relațiile cu Fliess încep să se altereze. Călătorie la Roma. Publicarea Psihopatologiei vieții cotidiene (în revistă).

1902 - 5 martie: Împăratul Franz-Joseph semnează nominalizarea lui Freud ca profesor extraordinarius. Freud nu îi mai scrie lui Fliess. Fondează seratele psihanalitice de miercuri.

1903 - Primii discipoli (Federn, Stekel etc.)

1904 - Călătorie la Atena. Începe corespondența cu Bleuler.

1905 - Publică Trei eseuri asupra sexualității, Cuvintele de duh și relația lor cu inconștientul și Fragment de analiză a unui caz de isterie (Dora).

1906 - C.G. Jung începe corespondența cu Sigmund Freud.

1907 - În luna martie, Freud primește vizita lui C.G.Jung însoțit de soția sa Emma și de L. Biswanger. Vizita va fi urmată de cele ale lui S. Ferenczi, K. Abraham și E. Jones. Publică  Vise și iluzii în Gradiva de Jensen.

1908 - Vizita lui Ferenczi (în februarie). În aprilie, primul Congres internațional de psihanaliză, la Salzburg. A doua călătorie în Anglia (septembrie).

1909 - Sînt publicate Analiza fobiei unui băiat de cinci ani (Micul Hans); Remarci asupra unui caz de nevroză obsesională (Omul cu șobolanii). Călătorie în Statele Unite (sept.) împreună cu Jung și Ferenczi, și conferințe ținute la Universitatea Clark (Worcester, Mass).

.1910 - Congres la Nurnberg. Fondarea Societății internaționale de psihanaliză. Jung este numit președinte. Publică Cinci prelegeri despre psihanaliză (conferințele ținute în America). O amintire din copilăria lui Leonardo da Vinci.

1911 - Demisia lui Adler. Congrese la Weimar și la Budapesta. Publicarea lucrării Remarci psihanalitice  asupra unui caz de paranoia (dementia paranoides) descris  autobiografic: Președintele Schreber.

1912 - Fondarea revistei de psihanaliză Imago.

1913 - Ruptura de Jung. Congresul de la Munchen. Apariția lucrării Totem și tabu.

1914 - Publică Moise al lui Michelangelo, Contribuție la istoria mișcării psihanalitice. Demisia lui Jung.

1915 - Vizita lui Rainer Maria Rilke. Publică eseuri de metapsihologie.

1917 - Sînt publicate Doliul și melancolia și prima parte din Prelegeri de introducere în psihanaliză.

1918 - Publică Extrase din istoria unei nevroze infantile: Omul cu lupii.

1919 - Publică Este bătut un copil .

1920 - Publică Dincolo de principiul plăcerii.

1921 - Publică Psihologia mulțimii și analiza eului. Congresul de la Hag.

1922 - Congres la Berlin. Freud lucrează la Un caz de nevroză de demonizare din secolul al XVII-lea.

1923 - I se diagnostichează cancerul la maxilar. Prima operație. Publicarea lucrării Eul și Sinele.

1925 - Viața mea și psihanaliza. Negația . Moartea lui Abraham (dec.).

1926 - Psihanaliză și medicină. Inhibiție, simptom, angoasă.

1927 - Publicarea volumului Viitorul unei iluzii.

1929 - Arnold Zweig publică un eseu cu titlul Freud und der Mensch în care îl laudă pe Sigmund Freud ca salvator din teroarea religioasă și patologică. Freud publică Indispoziție în civilizație.

1930 - Primește premiul Goethe (Anna îl înlocuiește la Francfort unde
citește discursul de mulțumire). Septembrie: moare tatăl lui Freud. Colaborare cu Bullitt pentru a scrie Thomas Woodrow Wilson , care va fi publicată în 1967.

1932 - Sándor Ferenczi refuză numirea de Președinte al Societății internaționale de psihanaliză ca urmare a unor conflicte de idei cu Freud pe marginea unor aspecte ale psihanalizei. Noi prelegeri de introducere în psihanaliză.

1933 - Sigmund Freud corespondează cu Albert Einstein pe subiectul  De ce războiul? Mai: naziștii ard operele lui Freud la Berlin.

1935 - Sigmund Freud este numit Membru de onoare al Societății regale de medicină din Anglia.

1936 - Thomas Mann ține discursul Freud și viitorul la Konzerthaus din Viena.

1937 - Analiză terminată și analiză neterminată.

1938 - 13 martie: Anexarea Austriei (Anschluss). Casa lui Freud și sediul Asociației vieneze de psihanaliză sînt percheziționate. Anna Freud este arestată și interogată de Gestapo. Roosevelt și Mussolini intervin în favoarea lui Freud. În iunie, Freud și familia emigrează în Anglia. Continuă să trateze pacienți.

1939 - 23 septembrie, moartea lui Freud. Apare Moise și monoteismul.

1940 - Compendiu de psihanaliză. Clivajul eului.

1950 - Nașterea psihanalizei. (Corespondența cu Fliess).

1951 - Moartea Marthei Freud.

1954 - Notițe originale (asupra analizei Omului cu șobolanii).

--

Mai citește despre:
<-
Copilăria, studiile
<-
Căutări, certitudini

Home | Psihanaliza | Caută pe acest site | Newslette | Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa