Psihanaliza - Istoricpowered by FreeFind
 

Statuia lui Freud la universitatea Clark

Conferințele ținute de Sigmund Freud și Carl Jung la Universitatea Clark din Statele Unite

Prelegerile lui Sigmund Freud și Carl Jung de la Universitatea Clark au fost doar o parte a unei serii de conferințe științifice organizate în iulie ș i septembrie 1909 pentru a aniversa douăzeci de ani de la înființ area celei de-a doua școli universitare din Statele Unite. Într-adevăr, reputația deosebită a universității a constituit unul din motivele pentru care Freud și Jung au decis să vorbească aici; ei erau relativ necunoscuți în timp ce universitatea era foarte respectată. Prelegerile lui Freud la Clark l-au propulsat către recunoașterea de azi pentru că prelegerile sale l-au adus în atenția unui public mult mai larg.     

G. Stanley Hall, preș edintele Universității Clark, a adus conferințele și i-a confirmat pe Freud și Jung ca vorbitori. Pentru comemorarea din 1909, Hall a organizat conferințe despre principalele domenii de studiu ale universității: matematică, fizică, chimie, biologie, psihologie, pedagogie, sănătatea copilului și relații internaționale. El a reușit să-i facă pe oameni care erau renumiți în fiecare dintre aceste domenii să țină conferințe, pentru că urmau să facă parte din comemorarea uneia dintre cele mai importante instituții de studii universitare ale Americii. Hall era bine cunoscut ca un pionier printre psihologii americani și corespondase deja cu Freud. Drept rezultat, el a reușit să-l aducă pe Freud să țină singurele prelegeri pe care le-a avut vreodată în emisfera vestică.     

Cele cinci prelegeri ale lui Freud au fost intitulate "Originea și dezvoltarea psihanalizei" și el a ținut-o pe prima a în dimineața zilei de marți, 7 septembrie. Jung a vorbit despre "Metoda asociației" în cele trei prelegeri ale sale, prima fiind ținută în ziua de joi, 9 septembrie. William Stern, H. S. Jennings, Franz Boas, Adolf Meyer și E. B. Titchener au ținut celelalte prelegeri la conferința de psihologie.      

Deși nu există nicio înformație despre cine a participat la prelegeri, există o fotografie* cu mulți dintre participanții la cea din 10 septembrie. Este puțin probabil ca cei mai mulți dintre ei să fi fost prezenți la fiecare conferință. De fapt, Freud și Jung nu au participat nici măcar la toate prelegerile; ei au găsit una atît de plictisitoare încât au plecat la o plimbare lungă prin mediul rural din apropiere.

Pentru că au vorbit la conferință, atît Freud, cât și Jung au primit diplome de onoare de la Clark. Pentru Freud, care a fost vizibil afectat de onoarea acordată, această diplomă a fost singurul grad pe care l-a fi primit vreodată.      

În autobiografia sa, Freud a scris despre ce au însemnat pentru el prelegerile de la Universitatea Clark: "În Europa, m-am simțit ca și cum aș fi fost disprețui t, dar acolo m-am simțit primit de cei mai de seamă oameni ca un egal al lor. Urcînd pe platforma de la Worcester pentru a ține cele cinci prelegeri despre psihanaliză, părea că s-a împlinit un vis minunat: psihanaliza nu mai era un produs al iluziei ci devenise o parte importantă a realității ".

Fostul istoric al Universității Clark, William A. Koelsch, a scris o broșură intitulată "Incredible Day-Dream: Freud and Jung at Clark, 1909". Are în jur de 50 de pagini și prezintă călătoria spre și prelegerile ținute de Freud și Jung la Universitatea Clark.

icon

Mai citește despre:

--
Text reprodus după originalul publicat online în secțiunea arhivele Universității Clark:
http://www2.clarku.edu/research/archives/archives/FreudandJung.cfm .

O fotografie cu Hall alături de Freud și Jung poate fi văzută aici

 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență | Newsletter | Contact

© 1998-2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa