Carl Jung > Arhetipuri: Anima

Arhetipul anima

Medusa - una din cele trei gorgoneAnima este, pe scurt, femeia din bărbat. Există caractere sexuale feminine secundare la bărbat, cum există masculine, la femeie. Pe plan psihologic, putem vorbi de suflet, în sens de emotivitate sau senzualitate, opusă raționalității sau rațiunii (animus). Dar arhetipul anima include mai mult decît aspectele sexuale și psihice. Anima este relațională. Adică, arhetipul anima guvernează relațiile dintre bărbați și femei. Este un soi de ghid interior care îl conduce pe bărbat pe calea ambiguă a întîlniri și interacțiunii cu femeia.

Cel mai cunoscut arhetip anima este arhetipul mamei. El dirijează relația mamă-fiu. De aceea este proiectat asupra mamei reale. Cunoaștem asemenea exemple de arhetip maternal din temele culturale și religioase. Fecioara Maria, Mama Pămînt sau Marea Mamă, și alte asemenea figuri mitice ne conduc spre arhetipul mamei.

Ca orice alt arhetip, arhetipul mamei are aspecte pozitive și negative. Partea pozitivă este mama care naște și hrănește și oferă confort tuturor sufletelor în calitate de Sfînta Fecioară. Ea este chiar salvatoarea omului căzut - Sofia sau Înțelepciunea Divină din mitologia gnostică.

Partea negativă este mama devoratoare reprezentată în imagini ca Gorgona sau animale de natură feminină. Cîteva cuvinte despre Gorgona:

    În mitologia greacă Gorgona este o creatură feminină. Numele ei derivă din grecescul gorgos care înseamnă amenințător. Termenul se referă de obicei la oricare dintre cele trei surori cu păr din șerpi veninoși și chip înspăimîntător care îi preface în piatră pe cei care cutează să le privească fix. Conform tradiției, în timp ce două din gorgone sînt nemuritoare - Stheno și Euryale - Medusa nu este nemuritoare, și a fost ucisă de semizeul și eroul Perseu. (Extras din Vikipedia, versiunea engleză.)

Gorgona este deopotrivă și aspectul seducător al relației mamă-fiu. Aceasta este o situație foarte periculoasă deoarece copilul nu va fi niciodată capabil să se elibereze de erosul maternal fiind astfel condamnat la o moarte psihică sau pierderea capacității de evoluție care îl conduce de la copilărie la maturitate. 

Carl Jung obișnuia să ilustreze figura maternală, distructivă amintind de Ea ( cea căreia trebuie să i te supui), eroina nuvelei binecunoscute a lui Rider Haggard.

Voi închide acest subiect cu mama falică, o figură apropiată de istoria psihică a fetei. Ea (mama falică) este cea care îi promite fiicei mult rîvnitul penis. Ca atare apare în visele și fanteziile fiicei și, mai tîrziu, în producțiile ei nevrotice/psihotice.

În legătură cu fiul, această figură reprezintă un amestec al arhetipurilor mama-tată. Constelația sa poate fi pusă în legătură cu lipsa tatălui natural în viața fiului și cu compensația necesară.

icon 

Resurse Online:

-> Un articol despre apariția animei în vise oferă informații esențiale pentru înțelegerea acestui arhetip. Articolul este oferit gratuit cu cursul nostru Jung și visele. Click aici pentru detalii.

©2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.