Psihanaliza aplicatăpowered by FreeFind
 

Parapsihologie

Psihanaliză și ocultism

Interesul lui Freud pentru fenomenele oculte (incluzînd telepatia sau transmiterea gîndirii la distanță) a existat de pe vremea colaborării cu Carl Jung. Totuși, Freud era reticent vizavi de studiul acestor fenomene și ne amintim momentul în care i-a cerut lui Jung, în mod expres, să pună la adăpost teoria psihanalitică de mîlul ocultismului. Lucru acesta l-a afectat profind pe Jung și a fost unul din motivele care a condus la ruptura din final.

Psihanaliza fenomenelor oculte
Psihanaliza fenomenelor oculte - culegere de texte scrise de Freud
Totuși Freud revine în cîteva eseuri geniale asupra fenomenelor oculte, pe care le abordează, ulterior, tot de pe pizițiile psihanalizei. Eseurile sînt exemple grăitoare asupra modului în care trebuie să studiem faptele numite azi parapsihologice, atunci cînd vrem să le trecem prin filtrul psihanalizei.

Aceste eseuri și un studiu introductiv consistent despre Freud și ocultism a fost publicat de AROPA sub titlul: Psihanaliza fenomenelor oculte. Cartea s-a epuizat în format tipărit, dar mai poate fi procurată în format electronic - detalii aici.

Secțiunea "parapsihologie" de pe acest site este dedicate studiului de caz cu mijloace psihanalitice. Pentru început propunem un articol original poublicat pe acest site și un extras, în format PDF, din Psihanaliza fenomenelor oculte.

--
Articol de Ioan Ionuț

icon

Mai citește despre:

-> Un caz de transmitere telepatică a gîndirii, tratat psihanalitic

-> Vis și telepatie (Sigmund Freud - PDF)

Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență | Newsletter | Contact

© 1998-2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa