Psihanaliza > Psihanaliza aplicată

Parapsihologie

Psihanaliză şi ocultism

Interesul lui Freud pentru fenomenele oculte (incluzînd telepatia sau transmiterea gîndirii la distanţă) a existat de pe vremea colaborării cu Carl Jung. Totuşi, Freud era reticent vizavi de studiul acestor fenomene şi ne amintim momentul în care i-a cerut lui Jung, în mod expres, să pună la adăpost teoria psihanalitică de mîlul ocultismului. Lucru acesta l-a afectat profind pe Jung şi a fost unul din motivele care a condus la ruptura din final.

Psihanaliza fenomenelor oculte

Freud: Psihanaliza fenomenelor oculte 
Lucrare editată de AROPA.

Totuşi Freud revine în cîteva eseuri geniale asupra fenomenelor oculte, pe care le abordează, ulterior, tot de pe piziţiile psihanalizei. Eseurile sînt exemple grăitoare asupra modului în care trebuie să studiem faptele numite azi parapsihologice, atunci cînd vrem să le trecem prin filtrul psihanalizei.

Aceste eseuri şi un studiu introductiv consistent despre Freud şi ocultism a fost publicat de AROPA sub titlul: Psihanaliza fenomenelor oculte . Cartea s-a epuizat în format tipărit, dar mai poate fi procurată în format electronic - detalii aici.

Secţiunea "parapsihologie" de pe acest site este dedicate studiului de caz cu mijloace psihanalitice. Pentru început propunem un articol original poublicat pe acest site şi un extras, în format PDF, din Psihanaliza fenomenelor oculte.

--
Articol de Ioan Ionuţ

icon

-> Articole disponibile:
- Un caz de transmitere telepatică a gîndirii, tratat psihanalitic
-
Vis şi telepatie, Sigmund Freud (PDF)

Psihanaliza aplicată
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa