Psihanaliza > Interpretarea viselor

Un vis cu conţinut mistic?

Multe vise se crede că au conţinut mistic, că vin de la entităţi supranaturale dacă nu chiar de la Dumnezeu. Aceste vise ar trebui, aşadar, interpretate în context religios, eventual descifrînd mesajul spiritual pe care îl livrează. Freud, pe de altă parte, susţine hotărît că nu există asemenea vise, cel puţin el nu ar fi întîlnit aşa ceva într-o activitate neîntreruptă de zeci de ani.

Un asemenea vis ne supune atenţiei dl Dumitru din Oradea, un partizan al viselor cu conţinut mistic. Redăm mai jos visul său - altminteri foarte interesant -, singura asociaţie care îi aparţine şi schiţa noastră de interpretare. (Relatarea originală în italice.)

    Eram cu mama mea şi observ că are ochii negri intens ca la figurile posedate din filmele horror. Sînt cuprins brusc de mînie şi pronunţ nişte blesteme după care îi fac semnul crucii ca şi cum aş vrea să o exorcizez.

    O singură asociaţie - aceeaşi ochi i-am văzut la pisica mea (care evident nu e posedată), noaptea, cînd pupilele se dilată şi ai impresia că ochiul este totul o pupilă. Sînt mare iubitor de pisici după ce am descoperit inteligenţa lor - iniţial credeam că sînt nişte animale proaste.

Ideea că mama ar avea ochi de pisică nu poate să ne ducă decît la o singură concluzie: nu-i scapă nimic, vede totul, are vederea mult mai fină decît a omului obişnuit. Expresia "ca figurile posedate" ne obligă să ne gîndim la scena primitivă, cînd se spune că copilul va fi asistat la actul sexual al părinţilor. Scena nu este obligatoriu să se fi petrecut în realitate - ea poate fi imaginată doar, fără ca efectul ei traumatic să se diminueze. În legătură cu această scenă trebuie să punem şi urmarea visului: "îi fac semnul crucii", spune dl Dumitru. Cu alte cuvinte, "i-am făcut cruce", am terminat cu ea, nu mai vreau să am de-a face cu ea.

O scenă foarte veche deci care l-a marcat pe visător şi care, nu ştim de ce, revine azi atît de pregnant. Faptul că vederea fină căreia nu-i scapă nimic este atribuită mamei, nu trebuie să ne deruteze. Evident că cel căruia nu-i scapă nimic este, în realitate, copilul  care asistă la scenă. Şi încă un detaliu: exorcizarea presupune scoaterea demonului. Acest motiv poate fi în legătură cu sentimentele ostile ale copilului faţă de bărbatul care nu apare în vis, în realitate partenerul mamei (= demonul).

--
Material prezentat şi comentat de Ioan Ionuţ.

Interpretarea viselor
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2018, AROPA. Toate drepturile rezervate. Condiţii de utilizare.

logo aropa