Psihanaliza > Articole

Disputele dintre C.G. Jung şi Sigmund Freud

de I. Dascălu

În lucrarea sa Metamorfozele sufletului şi simbolurile sale C.G. Jung scrie că libidoul nu este numai sexual. El ar vrea un libido privit ca apetit general, tendinţă spre ceva, energie psihică liberă care se poate ataşa/adăuga instinctelor, dar poate ţinti şi spre alte scopuri.

De altfel, cartea lui Jung s-a numit iniţial "Metamorfozele libidoului şi simbolurile sale", apoi a căpătat alt nume în care termenul "libido" dispare complet: "Simboluri ale transformării" sau "Metamorfoza sufletului şi simbolurile sale" etc. Ce vreau să zic este că principalul nod al disputei dintre Jung şi Freud a fost calitatea libidoului. Este el sexual sau parţial sexual, sau energie psihică liberă care se sprijină cînd şi cînd pe instinctele sexuale?

Această dispută a debutat încă din corespondenţa dintre Jung şi Freud. Deşi timid. Jung încerca să străpungă teoria lui Freud despre etiologia sexuală a nevrozelor dar se temea că nu are suficientă experienţă. Jung lucrase cu schizofreniile, iar Freud cu isteriile. În isterii găsim de cele mai multe ori pulsiuni erotice refulate. Dar Freud îşi extinde curînd teoriile şi asupra psihozelor, analizînd celebrul caz al preşedintelui Schreber…

Înspre sfîrşitul dramatic al colaborării istorice dintre Freud şi Jung, Jung declară pe faţă că nu este adeptul libidoului sexual. O face în cîteva conferinţe publice şi se scuză faţă de Freud spunînd că psihanaliza este mai uşor accesibilă dacă se elimină cel puţin parţial teoriile sexuale! Freud răspunde cu scepticism: este o iluzie să credem că dacă renunţăm la achiziţiile preţioase ale psihanalizei, de dragul promovării, vom elimina astfel rezistenţele la psihanaliză.

După separarea de Freud, Jung menţine o atitudine relativistă faţă de sexualitate şi implicaţiile ei în psihanaliză. În acelaşi timp, promovează conceptul libidoului ca energie psihică neutră care, aşa cum am spus deja, se poate comunica şi altor instincte. Este aşa-zisul monism jungian.

--
Notă: Mai multe detalii despre psihologia lui Carl Jung găseşti pe site-ul nostru de la adresa
http://www.psihanaliza.org/jung/.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa