Carl Jung > Jung-Freud

SUA, 1909*

În septembrie 1909, Freud a ajuns în USA, împreună cu Ferenczi, pe care îl trata ca pe fiul său adoptiv, și cu Jung căruia îi arăta o afecțiune paternală. El nu avea încredere în puritanismul american. Chiar și interesul americanilor pentru psihanaliză i se părea suspect. S-ar putea spune că din 1909 el întrevedea ce transformări și deviații va suporta psihanaliza în USA. Și simțea că teoriile încă confuz exprimate de Jung vor repurta aici mai multe adeziuni decît ale sale. Fără îndoială că Freud bănuia deja că în SUA noțiunea de complex va căpăta sensul jungian de "posedare" a psihicului de către un soi de "suflet parcelat" pentru a deveni, în ciuda ambilor, faimosul "complex de inferioritate" care se poate forma în orice moment. În această privință, Freud îi scria lui Pfister anul următor:

Jung si Freud la universitatea Clark
Freud (primul din stînga) și Jung (dreapta, jos) la universitatea Clark, 1909
"Trebuie să fin foarte prudenți cu complexele: pe cît este de indispensabil acest concept în unele manipulări și demonstrații, atunci cînd facem teorie, în aceeași măsură trebuie să vegh em pentru a-i substitui ceea ce se află înapoia lui" și califica acest concept ca "vag și inadecvat". Totodată Jung rămînea în sinea sa la ideea că demența precoce, de pildă, s-ar fi datorat unei psiho-toxine, așa cum credea Bleuler și echipa sa, care deteriora capacitățile creierului, și nu blocajelor proceselor afective. La drept vorbind, chiar și în anul 1970, psihanaliștii și p sihiatrii nu s-au pus de acord în această chestiune. Freudienii cred că inițial refuzul lumii exterioare este cauzat de un blocaj afectiv masiv care, ulterior, poate conduce la manifestări somatice.

Putem spune că America a scos în evidență diferențele profunde dintre Freud și Jung. Dar la acea vreme însuși Jung găsea exagerate eforturile unui J. Putnam, neurologul de la Harvard, de a asocia psihanaliza cu un sistem moral, cu o etică filozofică. Totodată, elvețianul trebuie să fi simțit în America un teren favorabil propriei sale tendințe de a integra analiza într-o viziune despre lume. În plus, Jung nu a simțit niciodată față de America neîncrederea extremă a lui Freud.

--
*Extras din articolul Freud și Jung, de Dominique Desanti. Traducere din limba franceză.

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri | Publicații

Caută | Forum | Contact

 

©2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.