Carl Jung > Teorii

Introducere în teoriile lui Jung

teorii

Majoritatea teoriilor lui Jung cu privire la structura și explorarea psihicului sînt tratate în acest site prin teme și concepte-cheie (vezi lista de mai jos).

În primul rînd, trebuie să știi că abordarea psihicului dezvoltată de Jung are multe surse de inspirație. Am enumerat cîteva dintre ele mai jos:

  - Experiența cu pacienţii schizofrenici la spitalul Burgholzli, sub îndrumarea doctorului Bleuler;

  - Experiențele lui Jung cu metoda asociaţiilor pentru determinarea complexelor afective actuale;

  - Cooperarea cu Sigmund Freud;

  - Explorarea propriului inconștient - după ce Jung s-a despărţit de Freud şi mişcarea psihanalitică - şi confruntarea cu arhetipurile;

  - Propria sa maladie psihică care, practic, l-a urmărit pas cu pas întreaga viaţă;

  - Informaţiile obținute din studiile sale asupra alchimiei medievale, astrologiei, I Ching și filosofiilor (inclusiv yoga hindusă) orientale.

  [Vezi şi stadiile în activitatea lui Jung]

Teoriile de bază și cele mai fascinante ale lui Jung sînt tratate în următoarele secțiuni ale acestui site:

=> Inconștient colectiv
Acest termen descrie un strat colectiv psihic constînd în arhetipuri (imagini primordiale).

=> Arhetipuri
Sunt conținuturile inconștientului colectiv.

=> Proces de individuaţie
Descris de Jung, se referă la o dezvoltare autonomă a psihicului individual care duce la o identitate a eului mai complexă și mai completă.

=> Alchimie
După cum a afirmat însuși Jung, simbolismul lucrării alchimice oferă dovada istorică a procesului de individuaţie.

=> Sincronicitate
Creat de Jung, acest concept se referă la coincidența acauzală a evenimentelor psihice și fizice.

=> I Ching
Vechea carte de profeţie chineză a fost folosită de Jung atît ca mijloc de divinaţie, cît și ca ilustrare a arhetipurilor sale și a teoriilor sincronicității. Ea este utilizată astăzi în analiza jungiană.

icon

O mare contribuţie a adus Jung metodei de interpretare a viselor, extinzînd practic teoria freudiană şi modul de abordare.

Astfel, el adaugă conceptele de compensare, caracter prospectiv și metoda de amplificare ce constă în identificarea unor materiale paralele  la conținutul visului, extrase din mitologie, basme, folclor, religie etc.

Practica interpretării viselor devine o metodă indispensabilă în analiza jungiană.

Resurse recomandate pentru studiul
teoriilor și practicii analizei jungiene:

- Conferinţele ţinute la Tavistock oferă materiale esenţiale despre tehnica lui Jung și multe exemple de cum se interpretează visele. Cartea poate fi comandată online, de la Amazon.com: https://amzn.to/2DQ5OXF.

- De asemenea, notele privind seminarul despre psihologia lui Jung, luate în 1925. Comandă această carte de pe Amazon.com: https://amzn.to/2VjuqCP.

- Psihologie şi alchimie , tradusă în tomâneşte, este cea mai recomandată lucrare pentru studiul analizei viselor, şi nu numai, la Jung.

- În fine, la fel de importantă este autobiografia lui Jung - Amintiri, vise, reflecţii - deoarece ne arată cu claritate geneza operei sale şi evenimentele care au marcat-o.

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.