Carl Jung > Alchimia

Jung și alchimia

alchimieInteresul lui Jung pentru alchimie pornește din două direcții. Una este necesitatea de a găsi o paralelă istorică la propriile sale descoperiri privind viața psihică inconștientă. A doua se referă la seria de vise care i-au sugerat noua direcție de cercetare, despre care Jung vorbește pe larg în "Viața mea".

"Înainte de a fi descoperit alchimia - scrie Jung - am visat în mod repetat vise care tratau mereu aceeași temă: alături de casa mea mai era o altă, mai precis o aripă sau o construcție adăugată care îmi era străină. De fiecare dată mă minunam în vis că nu cunosc această parte a casei, care se pare că fusese dintotdeauna acolo." Această parte  străină a casei își revelează în final sensul: "Aripa necunoscută era o parte a personalității mele, un aspect din mine însumi..." Această parte era inconștientă și avea să se reveleze ca interes pentru studiul aprofundat al alchimiei medievale. Acest studiu este anunțat definitiv în visul din anul 1926 în care Jung visează că este captiv în secolul al XVII-lea.

alchimie ilustratie
"Mai tîrziu am înțeles că acest vis se raporta la alchimie - scrie Jung - în secolul al XVII-lea ea a atins punctul culminant".

Alchimia este o reprezentare simbolică a procesului de individuație. În alchimia serioasă, crede Jung, sînt descrise codificat procesele care iau naștere în psihismul individual. Termenii stranii cu care operează alchimia ca prima materia , unus mundus, Mercurius, filium philosophorum, lapis și mulți alții sînt decriptați de Jung printr-o muncă acerbă de-a lungul a circa 10 ani.

Dezvoltările și paralelismele sale sînt descrise pe larg în cartea sa Alchimie și psihologie, o lucrare esențială pentru cine studiază cu interes psihologia jungiană, procesul de individuație și explorarea inconștientului cu ajutorul interpretării viselor.

Am putea rezuma experiența vastă a lui Jung cu alchimia în următoarele două citate:

"Alchimia, ca filozofie a naturii la mare cinste în Evul-Mediu, aruncă o punte, atît spre trecut, gnoza, cît spre viitor, psihologia modernă a inconștientului."

alchimie ilustratie"Numai descoperind alchimia am înțeles clar că inconștientul este un proces și că raporturile eului cu inconștientul și cu conținuturile sale declanșează o evoluție, mai precis o metamorfoză veritabilă a psihicului" este vorba, desigur, despre procesul de individuație.

- Pentru versiuni mărite ale ilustrațiilor dă click pe ele -

--
*Citatele provin din Ma vie, Souvenirs, reves et pansees , Gallimard, 1973. Există și o versiune în limba română a acestei cărți - vezi secțiunea bibliografie.

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.