Carl Jung > Alchimia

Jung şi alchimia

alchimieInteresul lui Jung pentru alchimie porneşte din două direcţii. Una este necesitatea de a găsi o paralelă istorică la propriile sale descoperiri privind viaţa psihică inconştientă. A doua se referă la seria de vise care i-au sugerat noua direcţie de cercetare, despre care Jung vorbeşte pe larg în "Viaţa mea".

"Înainte de a fi descoperit alchimia - scrie Jung - am visat în mod repetat vise care tratau mereu aceeaşi temă: alături de casa mea mai era o altă, mai precis o aripă sau o construcţie adăugată care îmi era străină. De fiecare dată mă minunam în vis că nu cunosc această parte a casei, care se pare că fusese dintotdeauna acolo." Această parte  străină a casei îşi revelează în final sensul: "Aripa necunoscută era o parte a personalităţii mele, un aspect din mine însumi..." Această parte era inconştientă şi avea să se reveleze ca interes pentru studiul aprofundat al alchimiei medievale. Acest studiu este anunţat definitiv în visul din anul 1926 în care Jung visează că este captiv în secolul al XVII-lea.

alchimie ilustratie

"Mai tîrziu am înţeles că acest vis se raporta la alchimie - scrie Jung - în secolul al XVII-lea ea a atins punctul culminant".

Alchimia este o reprezentare simbolică a procesului de individuaţie. În alchimia serioasă, crede Jung, sînt descrise codificat procesele care iau naştere în psihismul individual. Termenii stranii cu care operează alchimia ca prima materia, unus mundus, Mercurius, filium philosophorum, lapis şi mulţi alţii sînt decriptaţi de Jung printr-o muncă acerbă de-a lungul a circa 10 ani.

Dezvoltările şi paralelismele sale sînt descrise pe larg în cartea sa Alchimie şi psihologie, o lucrare esenţială pentru cine studiază cu interes psihologia jungiană, procesul de individuaţie şi explorarea inconştientului cu ajutorul interpretării viselor.

Am putea rezuma experienţa vastă a lui Jung cu alchimia în următoarele două citate:

"Alchimia, ca filozofie a naturii la mare cinste în Evul-Mediu, aruncă o punte, atît spre trecut, gnoza, cît spre viitor, psihologia modernă a inconştientului."

alchimie ilustratie"Numai descoperind alchimia am înţeles clar că inconştientul este un proces şi că raporturile eului cu inconştientul şi cu conţinuturile sale declanşează o evoluţie, mai precis o metamorfoză veritabilă a psihicului" este vorba, desigur, despre procesul de individuaţie.

- Pentru versiuni mărite ale ilustraţiilor dă click pe ele -

--
*Citatele provin din Ma vie, Souvenirs, reves et pansees, Gallimard, 1973. Există şi o versiune în limba română a acestei cărţi - vezi secţiunea bibliografie.

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.