Carl Jung > Inconştientul colectiv

Inconştientul colectiv la Jung

Concepţia lui Carl Jung despre inconştientul colectiv se bazează pe experienţa sa cu bolnavii schizofrenici de pe vremea cînd lucra la spitalul de psihiatrie Burgholzli şi cu propriul său inconştient din perioada confruntării cu imaginile şi viziunile interioare (după separarea de Sigmund Freud).

Deşi Jung a urmat iniţial teoria freudiană a inconştientului, ca strat psihic format din dorinţe refulate, mai tîrziu îşi va dezvolta propria teorie în care introduce noi concepte. Cel mai important dintre ele este arhetipul. [Vezi articolul nostru despre arhetipuri aici]

Arhetipurile constituie conţinuturile inconştientului colectiv - ele sînt dispoziţii înnăscute de a experimenta şi reprezenta situaţii şi conduite specifice umane.

Astfel, relaţia mamă-copil este guvernată de arhetipul maternal (la copil); tată-copil - de arhetipul paternal. Naşterea, moartea, puterea şi declinul sînt controlate, de asemenea, de arhetipuri (vezi în acest sens arhetipul eroului).

Experienţele religioase şi mistice sînt şi ele guvernate de arhetipuri. Cel mai important dintre toate, Sinele , este arhetipul Centrului sau al totalităţii psihice .

Arhetipurile se manifestă prin imagini arhetipale (în toate culturile şi doctrinele religioase), în vise şi viziuni. De aceea psihologia jungiană se axează şi ea pe interpretarea viselor şi simbolurilor pentru a descoperi compensarea indusă de arhetipuri ca marcări ai transformării psihice.

Termenul "compensare" se referă la ceea ce Jung crede a fi versiunea psihică a homeostaziei, adică abilitatea corpului uman de a menţine stabil un anumit echilibru. Astfel, arhetipurile sînt corelate cu funcţionarea de bază a psihicului.

Arhetipul poate fi descris şi ca o librărie universală de conduite ( paternuri) umane, or înţeleptul din om, înţelepciunea transcendentală care ghidează omenirea.

Inconştientul colectiv este un dat universal, altfel spus fiecare om are de la naştere, în dotarea sa psihică, acest strat psihic cu caracter transpersonal.

Jung despre inconştientul colectiv

Inconştientul colectiv - în măsura în care putem spune ceva despre el - pare să se compună din motive mitologice sau imagini primordiale, şi de aceea miturile tuturor poparelor sînt exponenţii săi. De fapt, toată mitologia ar putea ficonsiderată un soi de proiecţie a inconştientului colectiv... De aceea putem studia inconştientul colectiv în două moduri, prin mitologie sau prin analiza individului. (Extras din The Structure of the Psyche, CW 8, par. 325.)

Resurse online:

 • Învaţă mai multe despre arhetipurile inconştientului colectiv, aşa cum apar ele în visele noastre, urmînd cursul Jung şi visele, dedicat studiului metodei de interpretare a viselor create de Jung. Cursul este predat prin email şi te poţi înscrie oricînd.
  Pentru mai multe detalii dă click
  aici .
   
 • Despre inconştientul colectiv există materiale în toate cărţile lui Jung, mai ales după separarea de Sigmund Freud.
   
 • Totul despre inconştient

  AROPA a publicat o monografie dedicată conceptului de inconştient care include şi un capitol despre inconştientul colectiv.

  Inconstientul de Jean-Claude Filloux

  Inconştientul - autor Jean-Claude Filloux

  Pentru mai multe detalii despre carte şi cum să o comanzi dă click aici.

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.