Carl Jung > Jung-Freud

Jung și Freud*

JUng se familiarizează cu maladiile numai în contact cu maeștrii: Bleuler, care nu era străin de decizia sa de a veni la Burgholzli, Pierre Janet, a cărui teorie fiziologică l-a impresionat profund în timpul semestrului din iarna 1902-1903 petrecut la Salpetriere și, în fine, Freud.

Corespondenta Freud-Jung, coperta
Corespondența Freud-Jung este una din sursele cele mai importante pentru trasarea istoriei relației profesionale și amicale dintre cei doi
Încă în 1900 Jung trebuia să facă, la cererea lui Bleuler, un referat privind Știința viselor a maestrului vienez [Freud n.n.]. El a descoperit în 1903 concordanța tezelor lui Freud cu propriile sale rezultate asupra asociațiilor de idei. Dar a trebuit să aștepte pînă în 1907 pentru a-l întîlni personal pe Freud. 13 ore de conversație aprinsă i-au dovedit lui Jung că avea dreptate să susțină la congresul din Munchen (1906): "Dacă ce spune Freud este adevărat, atunci eu sînt de partea lui. Nu dau doi bani pe o carieră în care adevărul este ucis și cercetarea mutilată".

Din acest moment, Jung va milita pretutindeni: în 1908, alături de Freud și Adler, la congresul de la Salzburg. În 1909, ca redactor-șef al Jurnalului de psihanaliză și psihopatologie condus de Bleuler și Freud. În același an, în călătoria din Statele Unite, la universitatea Clark, unde a fost numit doctor honoris causa împreună cu Freud. În 1911, în calitate de cofondator și prim-președinte al Societății internaționale de psihanaliză.

Freud a fost ulterior decepționat de cel pe care îl alesese ca moștenitor al său direct. Se pare că Jung a fost cel dintîi decepționat, în timpul întrevederilor cu "tatăl său adoptiv" la Viena, în 1909 și 1910. La un moment dat Freud ar fi afirmat că teoria sexuală este "un bastion de apărat împotriva ocultismului", prin care înțelegea filozofia, religia și parapsihologia născândă. Jung a mai fost surprins de sincopele lui Freud survenite după prima lor controversă.

Controversele au fost incitate și parțial compensate de înțelegerea pe care Jung a găsit-o la Theodore Flournoy (foarte influențat de pragmatismul lui James) și de deschiderea intelectuală pe care a crezut că o găsește la Creuzer, lecturînd "Simbolismul și mitologia popoarelor" (1909-1910). Sub influența acestor noi maeștri, el va scrie din 1912 Metamorfozele și simbolurile libidoului.

Scrisoarea lui Freud catre Jung, foto
Fragment din scrisoarea lui Freud către Jung din perioada destrămării relațiilor amicale.

Afirmația dv. cum că îmi tratez discipolii ca pe pacienți este demonstrabil falsă...  Există o convenție între noi analiștii ca nimeni dintre noi să nu se simtă rușinat de propria sa nevroză. Dar unul [aluzie la Jung] care, purtîndu-se anormal ține să susțină că e normal, dă de banuit că nu e la curent cu propria sa maladie. Prin urmare, propun să renunțăm de tot la relațiile noastre personale. Sigmund Freud, 1913.

--
Extras publicat pe
http://www.loc.gov/exhibits/freud/ex/131.html.

Conținutul acestei lucrări nu mai corespunde cercetărilor "strălucitului succesor" pe care le publicase în Studii diagnostice asupra asociațiilor (1903), Psihologia demenței precoce (1907) sau Conținutul psihozelor (1908).

Capitolul asupra incestului nu ar fi putut declanșa, totuși, un "conflict între școli" dacă nu s-ar fi grefat pe un "conflict de personalități". Dar despărțirea de Freud, consumată la Congresul de la Munchen din 1913, va fi funcție de noua orientare a lui Jung: el nu mai știe încotro îl conduc fantasmele care îl asaltează în acea perioadă. Mai departe, Jung abandonează și cursurile de la facultatea de medicină. Familia și pacienții privați vor fi de acum înainte singura legătură cu această lume exterioară, în dizarmonie completă cu lumea sa interioară, ajuns în pragul amenințării psihozei.

Jung are acum 38 de ani și se confruntă cu psihoza sa timp de cinci ani, căutînd remediul în chiar răul însuși.

--
*Extras din articolul C.G. Jung - O Viață exemplară, de
Bernard Thomas Gennari. Traducere din limba franceză.

Mai citește:

©2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.