Sigmund Freud Viata si Opera

Biografie

Date și evenimente

1. Copilăria, anii de studii

1856 - 6 mai: Se naște Sigismund Freud (își va schimba prenumele în Sigmund la 22 de ani). Conform obiceiului, primește și un prenume evreiesc: Schlomo. Locul de naștere este Freiberg, în Moravia, astăzi Pribor (republica Cehă). Tatăl său Jacob are 41 de ani și doi copii dintr-o primă căsătorie: Emmanuel și Philippe. Mama lui Sigismund are 21 de ani și este la primul său copil.

Freud si mama
Freud adolescent împreună cu mama sa Amalia
1859 - Criza economică ruinează afacerea lui Jacob. Familia se instalează la Viena, în cartierul evreiesc Leopoldstadt (februarie 1860).

1865 - Sigmund intră la Gymnasium (liceu), cu un an mai devreme.

1870 - El primește operele complete ale lui Ludwig Borne; lectura acestor cărți va avea o mare înrîurire asupra lui.

1872 - Se reîntoarce la Freiberg pentru a-și petrece vacanța acolo.

1873 - Primește summa cum laude la examenul de absolvire a studiilor secundare. Este felicitat pentru stilul său în limba germană. Deja citește în mai multe limbi. Sub influența colegului său Heinrich Braun plănuiește să urmeze dreptul, dar se decide pentru studiile medicale după ce a auzit lectura eseului lui Goethe Despre natură . Își începe studenția la Universitatea din Viena.

1874 - La Universitate, descoperă prejudecățile antisemite și declară că locul său este "în opoziție". Urmează cursurile lui Brentano.

1875 - Călătorie în Anglia, la Manchester, la Philippe și nepoata sa Pauline.

1876 - Primele cercetări personale la Trieste, asupra glandelor sexuale la anghile. Intră în laboratorul lui Brucke.

1877 - Publică rezultatul lucrărilor de anatomie asupra sistemului nervos central la o larvă de chișcar.

Freud si Fliess
Freud și Fliess
1878 - În cercetările sale (laboratorul lui Brucke) Freud este la un pas de descoperirea neuronului (numit  în 1891 de către Waldeyer). Se
împrietenește cu Breuer, mai în vîrstă cu 14 ani, care îl ajută moral și material.

1879 - Urmează cursurile de psihiatrie ale lui Meynert. Nu îl interesează decît aspectul neurologic al problemelor dezbătute.

1880 - Un an de serviciu militar. Breuer o tratează pe Bertha Pappenheim (Anna O.). Freud traduce 4 eseuri de Stuart Mill. Nu dorește să se dedice practicii medicale ci, mai degrabă, cercetării sau învățămîntului.

1881 - Își obține, cu întîrziere, doctoratul în medicină.

1882 - Datorită dificultăților materiale Freud nu poate urma o carieră în cercetare. O întîlnește pe Martha Bernays (care face parte dintr-o familie de intelectuali evrei) și intenționează să se căsătorească. În noiembrie Breuer îi vorbește de cazul Anna O., care a fost întrerupt din iunie.

1883 - Intră în serviciul lui Meynert la Spitalul psihiatric.

Joseph Breuer
Joseph Breuer, primul colaborator și susținător
al lui Freud
1884 - Descoperă proprietățile analgezice ale cocainei. Carl Koller este însă cel care publică un studiu în acest sens încununat cu succes. Freud folose ște el însuși cocaina ca tonifiant, dar o prescrie amicului său Fleischl, care era morfinoman, agravîndu-i situația. Este criticat în cercurile medicale. Începe să trateze maladiile nervoase prin electroterapie și aplică metoda lui W. Erb. În același timp a pus la punct o metodă de colorare a preparatelor neurologice (pentru microscop) și publică un articol în acest sens și o monografie despre coca.

1885 - Ocupă o vreme un post într-o clinică privată unde se folosește hipnoza. În aprilie își distruge toate documentele. Este numit Privatdozent, apoi obține o bursă pentru o călătorie de studii și alege să meargă la Paris, la Charcot, la spitalul Salpetriere. Acolo observă manifestările isteriei și efectele hipnozei și ale sugestiei. Charcot îi lasă o impresie deosebită. Freud se oferă să-i traducă conferințele.

 Continuare:

-> Căutări și certitudini
->
Cariera, activitatea psihanalitică

icon

Mai citește despre:

-> Teorii
->
Prezentare de carte


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa