Sigmund Freud Viata si Opera


Dizidenții

C. G. Jung

Carl Jung Carl Gustav Jung (1875-1961) a avut o importanță considerabilă în sînul mișcării psihanalitice și este în general considerat ca prototipul dizidentului, atît prin impactul rupturii sale, cît și prin amploarea mișcării pe care a creat-o ulterior.

Elvețian de origine, Jung era fiul unui pastor. El și-a făcut studiile în medicină, s-a specializat în psihiatrie, apoi a intrat la Burgholzli, celebrul spital psihiatric din Zurich, condus la acea vreme de nu mai puțin celebrul Eugen Bleuler.

Între 1902-1903 efectuează un stagiul la Paris, cu Pierre Janet, apoi revine la Zurich unde este numit medic șef la Burgholzli.

În acest context Jung i se prezintă lui Freud în anul 1907. Freud va fi sedus de prestigiul și personalitatea lui Jung și va vedea rapid în el fiul spiritual care va putea asigura supraviețuirea psihanalizei, cu atît mai mult cu cît Jung nu era evreu.

Legături intense se țes atunci între cei doi, cu o ambivalență care amintește de relația lui Freud cu Fliess, în epoca elaborării psihanalizei.

Jung a cunoscut o ascensiune fulgerătoare în ierarhia psihanalizei. El devine editorul Jahrbuch , în 1908. Va participa apoi la voiajul în America și va deveni primul președinte al Asociației internaționale de psihanaliză, în 1910.

Reticențele lui Jung față de teoria freudiană se raportau la rolul sexualității în dezvoltarea psihică. De fapt, Jung nu a aderat niciodată total la teoria sexuală a lui Freud. Din 1912, el ia din ce în ce mai multă distanță în scrierile sale, ceea ce va provoca o ruptură care se va concretiza în 1914 prin demisia lui Jung din toate posturile pe care le ocupa anterior.

După o perioadă de tulburări personale, Jung se dedică autoanalizei sale și își fondează propria școală - psihologia analitică - ce va atrage numeroși discipoli.

Autoanaliza va fi sursa unei opere imense și variate care include concepte noi cum ar fi metoda amplificării în interpretarea viselor, inconștientul colectiv, arhetipurile, procesul de individuație, sincronicitatea etc.

  • Mai multe informații despre biografia și opera lui Jung, plus un curs online de interpretare a viselor după metoda sa, găsești pe site-ul dedicat lui la adresa https://www.psihanaliza.org/jung/.

--
Traducere și adaptare I. Nicolau

--

<- Înapoi la Dizidenți


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa