Psihanaliza aplicatăpowered by FreeFind
 

Introducere în psihanaliza aplicată

Psihanaliza aplicata

Există o parte a psihanalizei care se ocupă cu lucruri care nu mai au nimic în comun cu tulburările psiho-comportamentale, cu terapia. Este psihanaliza aplicată. Ea a demarat cu lucrările lui Freud, autorul cîtorva materiale extraclinice care au făcut epocă. Ele tratau probleme legate de mituri, de religie, de etnologie și folclor, într-un cuvînt subiecte care, după opinia multor specialiști, nu reveneau psihanalizei.

În realitate, mulți - specialiști și ne-specialiști - își (mai) pun întrebarea dacă psihanaliza are dreptul să se amestece în domenii care nu o privesc. Această întrebare ignoră - voit sau nu - un lucru elementar: întrucît se ocupă cu studiul psihicului, iar mitologia, folclorul, literatura etc. sînt manifestări ale psihicului, rezultă că psihanaliza poate să abordeze și aceste "produse", aplicînd cam aceleași metode de investigare și interpretare ca în terapia propriu-zisă.

De altfel, Freud a fost obligat să cerceteze mitologia, de pildă, deoarece au existat încă de la începutul afirmării psihanalizei persoane din anturajul său care i-au semnalat asemănări frapante între rezultatele cercetărilor clinice și motivele mitologice, credințele religioase etc. Am tratat și noi despre aceste asemănări în pagina dedicată folclorului.

Am adăugat pe lîngă folclor, mitologia și religia, societatea  Nu am omis nici problema educației tinerilor, una din cele mai spinoase în practica analitică. AROPA

icon

Citește și:

Secțiuni:

 

<= Home | Psihanaliza | Primii pași

Cursuri online

 Articole / Editoriale | Publicații

Asistență | Blog | Forum

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa