Psihanaliza > Dicţionare

Dicţionar de simboluri în vise (urmare)

 

Apa murdară
Simbolismul apei intră din nou în joc şi vă rog să citiţi articolul respectiv. Totuşi, apa murdară trebuie să mai însemne şi altceva.

Într-un film fantastic un mag îi dă eroului un pahar cu apă şi îi cere să fie la fel de pur ca şi apa din pahar. Acesta observă că apa din pahar este cam tulbure. Magul îi răspunde: "Ca şi sufletul tău". Un suflet tulburat este agitat de stări şi simţăminte contradictorii sau "necurate". Apa murdară poate sugera o stare interioară "murdară" pentru un visător care are un supraeu moral extrem de activ.

Purificarea apei sugerează astfel purificarea sufletului. Deşi personal nu cred că "purificarea sufletului" este ceva viabil, nu pot nega că pentru mulţi oameni poate reprezenta un ideal.

Apa verde
Verdele este culoarea vieţii prin excelenţă. Primăvara, anotimpul unui nou început, totul înverzeşte. Viaţa îşi reîncepe ciclul ascendent care culminează cu fructificarea verii. Este un proces care poate sugera în viaţa umană un nou început.

Dar apa, aşa cum am mai spus, împrumută şi din simbolismul general al apei. Faptul că este verde îi adaugă o nouă dimensiune: aceea de resuscitare, de înviere, de renaştere, de a lua totul de la început.

Cîine/Căţei
Aici trebuie făcută o precizare: visăm căţei sau cîini. În general cîinele este considerat cel mai bun prieten al omului, foarte credincios şi devotat. Dar cîinii mai sugerează şi oameni răi care nu îţi dau pace, care se ţin scai de tine pînă îşi ating scopul. O tenacitate în rău. Dacă aceşti cîini sînt căţei poate fi o indicaţie că visătorul nu se teme de asemenea indivizi pe care îi tratează oarecum de sus. Cum visul indică întotdeauna ce am dori să facem, să fim sau să se întîmple, ideea de mai sus s-ar putea interpreta ca dorinţă a visătorului de a nu fi afectat de uneltirile oamenilor răutăcioşi.

Floare
Floarea este simbolul fructificării, al fertilităţii. În psihologia lui Jung simbolizează Sinele. Dar floarea poate fi şi un simbol al ceea ce este mai fin, mai rafinat în transmiterea unei informaţii spirituale. O orhidee de China, de exemplu, sugerează într-un vis moştenirea filozofiei taoiste.

Peşte
Peştele este un simbol creştin prin excelenţă. Isus Christos este peştele, conform sensului ascuns al cuvîntului Ihtis (peşte, în greceşte). Deci, Salvatorul, Mîntuitorul, cel de care se leagă speranţele de Viaţă veşnică ale creştinilor. Tot în creştinism peştele este şi simbolul morţii şi învierii - Ionas care este înghiţit de un peşte mare şi apoi redat vieţii este o alegorie a morţii şi învierii şi o prefigurarea a venirii lui Isus, a mesajului Vieţii pe care îl aduce Mîntuitorul.

Dar peştele ca animal al adîncurilor acvatice este şi o trimitere la inconştient. Pentru Jung ar putea simboliza conţinuturile inconştientului colectiv care ţin de zestrea noastră filogenetică.

Peştele este şi un simbol falic. Datorită formei sale alungite poate conduce ideea de organ viril masculin la Freud şi freudieni.

Peştele este şi numele unei zodii (a XII a din zodiac), şi poate trimite astfel la o persoană anume din anturajul visătorului născută în Peşti.

Inel
Inelul este simbolul unei legături. Inelul de logodnă, inelul de căsătorie etc. Prin forma sa rotundă el sugerează totalitatea, întregul, unitatea. În căsătorie se consideră că mirele şi mireasa alcătuiesc o unitate mistică. Poate fi un simbol al Sinelui, la Jung. Şi, desigur, un simbol erotic feminin la Freud şi freudieni.

 

<= Înapoi la paginile anterioare 1 , 2

Dicţionare
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa