Sigmund Freud > Autoanaliza

Despre autoanaliza lui Freud

Autoanaliza lui Freud a debutat la mijlocul anilor 1890 şi a avut puncte culminante în 1895 şi 1900. După unii autori ea a continuat pînă la sfîrşitul vieţii sale, în 1939. Trebuie să facem însă o demarcare precisă între perioada în care Freud descoperă complexul lui Oedip şi alte aspecte esenţiale ale psihanalizei şi autoanaliza de rutină la care se supunea apoi pentru a controla viaţa sa psihică inconştientă.(1)

Prima fază este plină de neprevăzut şi inventivitate - faza productivă, creatoare. A doua devine o obligaţie derivată din profesiunea sa de psihanalist.

Se ştie că descoperirile lui Freud din prima fază a autoanalizei au fost cuprinse în două din principalele sale cărţi: Interpretarea viselor şi Psihopatologia vieţii cotidiene.

În Interpretarea viselor găsim foarte multe vise interpretate care îi aparţin, printre care şi celebrul vis al Injecţiei Irmei pe care Freud îl consideră esenţial în desluşirea misterelor vieţii onirice. Acest vis deschide capitolul II ( Metoda interpretării viselor: analiza unui specimen de vis) şi oferă materie de analiză pentru mai multe pagini ulterioare.

În analiza acestui vis care, aşa cum susţine şi Freud, nu este completă, Freud afirmă pentru prima oară că visul este împlinirea deghizată a unei dorinţe inconştiente.(2) Explicaţia visului este simplă: el caută să ascundă nemulţumirile lui Freud legate de tratamentul acordat unei paciente, Irma, şi să arunce vina eşecului parţial pe alţii, să-l disculpe pe Freud pentru alte erori profesionale la care face deopotrivă aluzie.

De reţinut: analiza propriilor sale vise a jucat rolul crucial în autoanaliză. Cu ajutorul analizei viselor Freud (îşi) descoperă complexul lui Oedip, considerat complexul nuclear al oricărei nevroze.

Iată ce îi comunică el, în acest sens, prietenului Fliess, cu care a corespondat pe vremea autoanalizei:

    Am descoperit şi în cazul meu [fenomenul] îndrăgostirii de mamă şi geloziei faţă de tată, şi îl consider acum un eveniment universal în copilăria timpurie, chiar dacă nu chiar atît de devreme ca în cazul copiilor care au devenit isterici. (Similar cu invenţia parentajului [romanului familial] în paranoia - eroi, fondatori de religii). Dacă aşa stau lucrurile, putem înţelege puterea fascinantă a lui Oedip Rex... (Letter of Freud to Fliess - The Discovery of Oedipian Complex, October 15, 1897.)

Note:
1. Despre importanţa autoanalizei Freud îi scrie lui Wilhelm Fliess: "Autoanaliza mea este de fapt cel mai important lucru pe care îl am în prezent şi promite să devină de cea mai mare importanţă pentru mine dacă se finalizează.". (Letter of Freud to Fliess - The Discovery of Oedipian Complex, October 15, 1897.)
2. Vezi şi articolul Freud şi interpretarea viselor -
click aici.

AROPA

icon 

Mai citeşte despre:
-> Autoanaliză şi introspecţie
-> Sigmund Freud despre autoanaliză (citate)

Home | Psihanaliza | Caută pe acest site | Newslette | Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa