Sigmund Freud > Autoanaliza

Despre autoanaliza lui Freud

Autoanaliza lui Freud a debutat la mijlocul anilor 1890 și a avut puncte culminante în 1895 și 1900. După unii autori ea a continuat pînă la sfîrșitul vieții sale, în 1939. Trebuie să facem însă o demarcare precisă între perioada în care Freud descoperă complexul lui Oedip și alte conținuturi esențiale ale psihanalizei și autoanaliza de rutină la care se supunea apoi pentru a controla viața sa psihică inconștientă.

Prima fază este plină de neprevăzut și inventivitate - faza productivă, creatoare. A doua devine o obligație derivată din profesiunea sa de psihanalist.

Se știe că descoperirile lui Freud din prima fază a autoanalizei au fost cuprinse în două din principalele sale cărți: Interpretarea viselor și Psihopatologia vieții cotidiene.

În Interpretarea viselor găsim foarte multe vise interpretate care aparțin lui Freud, printre care și celebrul vis al Injecției Irmei pe care Freud îl consideră crucial în deslușirea misterelor vieții onirice. El deschide capitolul II ( Metoda interpretării viselor: analiza unui specimen de vis) și oferă materie de analiză pentru mai multe pagini ulterioare.

În analiza acestui vis care, așa cum susține și Freud, nu este completă, Freud afirmă pentru prima oară că visul este împlinirea deghizată a unei dorințe inconștiente. Explicația visului este simplă: el caută să ascundă nemulțumirile lui Freud legate de tratamentul acordat unei paciente, Irma, și să arunce vina eșecului parțial pe alții, să-l disculpe pe Freud pentru alte erori profesionale la care face deopotrivă aluzie.

De reținut: analiza propriilor sale vise a jucat rolul primordial în autoanaliza lui Freud. Cu ajutorul analizei viselor el (își) descoperă complexul lui Oedip, considerat complexul nuclear al oricărei nevroze. AROPA

--

Mai citește despre:
-> Autoanaliză și introspecție, de Roland Jaccard
->
Sigmund Freud despre autoanaliză (citate)

Home | Psihanaliza | Caută pe acest site | Newslette | Contact

© 1998-2015, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa