Carl Jung > Inconștientul colectiv

Inconștientul colectiv la Carl Jung

Concepția lui Carl Jung despre inconștientul colectiv se bazează pe experiența sa cu bolnavii schizofrenici de pe vremea cînd lucra la spitalul de psihiatrie Burgholzli și cu propriul său inconștient din perioada confruntării cu imaginile și viziunile interioare (în perioada separării de Sigmund Freud).

Deși Jung a urmat inițial teoria freudiană a inconștientului, ca strat psihic format din dorințe refulate, mai tîrziu își va dezvolta propria teorie în care introduce noi concepte. Cel mai important dintre ele este arhetipul. [Vezi articolul nostru despre arhetipuri aici]

Arhetipurile constituie structura inconștientului colectiv - ele sînt dispoziții înnăscute de a experimenta și reprezenta situații și conduite specifice umane. Astfel, relația mamă-copil este guvernată de arhetipul maternal (la copil); tată-copil - de arhetipul paternal. Nașterea, moartea, puterea și declinul sînt controlate, de asemenea, de arhetipuri (vezi în acest sens arhetipul eroului).

Experiențele religioase și mistice sînt și ele guvernate de arhetipuri. Cel mai important dintre toate, Sinele, este arhetipul centrului persoanei psihice, totalitatea sau completitudinea ei.

Arhetipurile se manifestă prin imagini arhetipale (în toate culturile și doctrinele religioase), în vise și viziuni. De aceea psihologia jungiană se axează și ea pe interpretarea viselor și simbolurilor pentru a descoperi compensarea indusă de arhetipuri ca marcări ai transformării psihice.

Inconștientul colectiv este un datum universal, altfel spus fiecare ființă omenească are de la naștere  în dotarea sa psihică acest strat arhetipal.

Arhetipul poate fi descris și ca o librărie universală de conduite (paternuri) umane, or înțeleptul din om, înțelepciunea transcendentală care ghidează omenirea.

Jung consideră experiența religoasă în legătură cu experiența arhetipurilor inconștientului colectiv. Astfel, Dumnezeu este trăit ca experiență psihică a drumului care duce către realizarea totalității psihice.

--

Resurse
- Despre inconștientul colectiv există materiale în toate cărțile lui Jung, mai ales după separarea de Sigmund Freud. AROPA  a publicat o monografie dedicată conceptului de inconștient care include și un capitol despre inconștientul jungian. Cartea se numește Inconștientul - autor Jean-Claude Filloux. Lucrarea a fost epuizată în formatul tipărit dar se poate procura capitolul respectiv, în format electronic (PDF).

În fine, poți învăța mai multe despre imaginile arhetipale din vise urmînd cursul nostru Jung și visele, dedicat studiului metodei jungiene de interpretare a viselor. Cursul este predat prin email și te poți înscrie oricînd, chiar și acum. Pentru mai multe detalii dă click aici.

©2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.