Carl Jung > Arhetipuri: Umbra

Ce este umbra în psihologia jungiană

Umbra este pur și simplu partea întunecată ("negativă") a eului cuiva. Ceea ce este întunecat, negru, este cunoscut numai prin proiecție asupra altora. Iată de ce prima întîlnire cu umbra este considerată un efort moral. De asemenea, ne cunoaștem partea întunecoasă ca venind din afara noastră (datorită proiecției). Dificultatea integrării umbrei este enormă dacă vrem să-i înfruntăm singuri forța colosală.

UmbraPartea întunecată/umbra poate fi echivalată cu inconștientul personal descoperit de Freud. Astfel, ea conține tot ceea ce refulează cineva pentru că este rejectat sau respins de supraeu . Freud asocia aceste conținuturi refulate cu pulsiunile sexuale și agresive.

Umbra este prima cu care ne confruntăm atunci cînd începem auto-analiza. Atîta vreme cît ea nu este asimilată și controlată de eul conștient, poate apărea în vise în combinație cu arhetipul anima (la bărbat). Astfel putem visa femei malefice sau vrăjitoare, femei cu puteri supranaturale și impulsuri distructive care afectează mintea și erosul bărbatului. Să mai amintim și mama falică (o figură feminină dotată cu puteri agresive, falice) - dacă visătorul își refulează propria agresivitate.

Umbra întunecată poate apărea și ca arhetip (deci nu neapărat refulată). Imaginile de demoni ca și aspectele (simbolurile) demonice, satanice, sînt foarte des întîlnite în visele bărbaților. Personajele de tip demonic - care compensează figura luminoasă a mîntuitorilor - se pot și ele încadra la capitolul umbra.

  • Jung despre umbră (curînd).

©2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.