Carl Jung > Analiza > Studiu de caz

Exemplu de analiză a dublei personalităţi
la un bărbat normal

de Ioan Ionuţ

Conflict intre personalitati

Bărbaţi care se înfruntă pentru a cîştiga femeia sugerează, în vis, un conflict de personalităţi contrare care îşi adjudecă anima

Petre are 35 de ani şi vine la analiză pentru tulburări de personalitate fără consecinţe psihiatrizabile. Adică, Petre este apt şi activ în viaţa socială, căsătorit, tatăl a doi copii, angajat. Problema e că nu se simte întotdeauna în largul lui.

Într-un moment al analizei el îmi relatează un vis. Îl reproduc aici urmînd să-l analizez în context.

    Eram angajat într-o hărţuială continuă cu un alt bărbat pe care nu izbuteam să-l dobor, dar nici el, pe mine. Impresia era că încercam şi eu, şi el, să atragem atenţia unei femei necunoscute în vis. Mai apar şi nişte scări care nu par să aibă o utilizare concretă. Cert este că ba urcam cîţiva paşi, ba coboram cîţiva paşi; la fel şi oponentul meu.

După cum declara Jung însuși, visul produs la începutul analizei are o importanță specială deoarece descrie cazul și, de multe ori, evoluția lui ulterioară.

Așadar, visul reprodus aici este o ilustrare a situaţiei lui Petre care l-a determinat să apeleze la analiză. El descrie un conflict între două persoane (am putea spune două persona, în cuvintele lui Jung) care nu se pot concilia. Miza conflictului este impresionarea unei femei cu identitate necunoscută. O aluzie desigur la anima.

În realitate, este vorba, în cazul lui Petre, de două personalităţi distincte. Una are înclinaţii sociale şi de socializare - este să-i zicem personalitatea X. Cealaltă este opusă şi se defineşte prin tendinţe de izolare şi rezistenţă la socializare - personalitatea Y.

Aceste două personalităţi - X şi Y - se confruntă, adică se succed şi îşi impun fiecare tiparul propriu pentru perioade de timp limitate.

Femeia necunoscută din vis

Visul nu indică o anumită femeie - adică o identitate precisă - ci ceea ce reprezintă femeia în general în psihologia jungiană: partea feminină a bărbatului.

Dar ce este de fapt această parte feminină?

O personificarea a emoţiilor şi sentimentelor, a modului cum experimentează bărbații viața emoțională.

Fiind vorba de emoţii, avem desigur şi o componentă dinamică, adică aptă să stimuleze mişcări psihice, traduse prin atitudini şi decizii, hotărîri, care pot conduce la acţiuni precise (ţintite).

Miza este deci foarte mare deoarece accesul la sfera emoţională determină trăiri specifică şi acţiuni corespunzătoare.

În acest sens, Petre îmi spune că, în vis, fiecare dintre cele două personalităţi intenţionau să o influenţeze pe femeie, să o impresioneze, cam cum se întîmplă atunci doi bărbaţi se înfruntă în viața reală pentru a obține graţiile aceleaşi femei.

Această situaţie se traduce, psihologic, prin intenţia de a determina sfera afectivă, emoţională, să cadă sub influenţa tiparului uneia dintre personalităţi.

În termeni concreţi, deciziile lui Petre vor fi influenţate succesiv de unul din tipare: activ social sau retras, izolat, indiferent la aspectele sociale.

Este, de fapt, ceea ce l-a condus pe Petre la analiză, adică nevoia de clarificare a contradicţiilor personalităţii sale care, aşa cum am văzut, oscilează vizibil.

Scara din vis - ce reprezintă ea?

Cele două personalităţi descrise de vis nu sînt absolut victorioase în conflictul de acces la anima, la emoţie. Există, mai exact, un amestec, o gradare a personalităţii dominante la un moment dat, care nu împrumută sută al sută numai dintr-una din extreme.

Deci, în realitate, această gradare sugerează procente în care personalitatea ocultată momentan este totuşi prezentă şi activă în personalitatea dominantă, la un moment dat.

Nu voi insista să arăt cum se manifestă vizibil acest amestec în viaţa reală a lui Petre. Ar însemna să dezvălui amănunte intime şi asta nu se face într-o relatare publică. Cred că nu e greu să ne imaginăm rezultatul complex al amestecului.

Am analizat acest caz pornind de la concepţiile lui Jung tocmai pentru că visul nu indică o identitate feminină precisă. Deci am ales planul subiectului în detrimentul celui al obiectului.

Am explicat mai amănunțit relaţia dintre acest două planuri şi, respectiv, dintre analiza jungiană şi cea freudiană, în cursul meu Jung şi visele, unde am avut adeseori ocazia să compar metodele de interpretare Jung şi Freud.

icon

Resurse online:

  • Citeşte despre metoda analitică a lui Jung aici
     
  • Cursul online Jung şi visele, dedicat exclusiv metodei jungiene de interpretare, oferă exemple de vise interpretate în manieră Jung -> detalii aici.

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri online | Publicaţii

Caută | Newsletter | Contact

 

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.