Carl Jung > Metode analitice

Imaginaţia activă şi asociaţiile libere

de Jean Chiriac

Metoda asociaţiilor libere, inventată de Sigmund Freud, este utilizată deopotrivă în anamneză şi în interpretarea viselor. Ce relaţie există între ea şi imaginaţia activă folosită pe scară largă de Carl Jung, ca metoda de investigare a inconştientului, este ceea ce voi arăta aici.

În metoda asociaţiilor subiectul este invitat să vorbească liber despre orice îi trece prin minte fără a supune cenzurii raţionale sau etice. E un soi de vorbire liberă, fără nicio reţinere, ceva asemănător dicteului medium-urilor spiritiste.

Imaginaţia activă nu mai porneşte de la cuvinte şi vorbire. Ea se bazează în întregime pe imagini. Aceeaşi condiţie îi este însă impusă subiectului, de a lăsa liber fluxul imaginilor care se perindă fără nicio logică înaintea ochilor săi. Imaginaţia activă poate fi o reverie trează, o impresie hipnagogică scurtă, o vizualizare spontană a unei idei sau situaţii.

Identitatea este evidentă: ambele metode implică liberul arbitru şi neintervenţia voită în fluxul de idei sau imagini. Singura diferenţă este aceea că în metoda asociaţiilor se foloseşte cuvîntul şi vorbirea în timp ce în imaginaţia activă ne limităm la imagini şi vizualizare.

Mai sunt două lucruri de adăugat la imaginaţia activă: finalizarea unei şedinţe impune şi o abordare prin cuvînt, prin vorbire, adică o elaborare raţională a scenelor imaginate. Este o analiză a lor asemănătoare analizei viselor în care intervin asociaţiile verbale ale pacientului, amintirile lui, propriile opinii, explicaţii şi interpretări. În al doilea rînd, prin imaginaţia activă, mai precis prin fanteziile create spontan, subiectul retrăieşte anumite emoţii pe care le purjează. De aceea, imaginaţia activă poate fi considerată şi o metodă psihoterapeutică de eliminare a acumulărilor libidinale (staze). (1)

Am putea considera imaginaţia activă mai avansată ca metodă de investigare psihică şi prelucrare a materialelor inconştientului. Efectul ei este într-adevăr remarcabil. Totuşi, nu toţi pacienţii sunt capabili să urmeze această metodă bazată exclusiv pe vizualizare spontană. Este ca şi cu hipnoza, în psihanaliză, la care Freud a trebuit să renunţe de timpuriu pentru că nu toţi oamenii sunt hipnotizabili.

Note:
1. În consideraţiile sale asupra imaginaţiei active Jung insistă pe acest aspect al trăirii fanteziei respective. În cazul în care subiectul nu intervine în scenariul imaginar, efectul terapeutic este practic nul.

icon

Resurse online:

 

^ Înapoi la secţiunea Metoda analitica

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri online | Publicaţii

Caută | Newsletter | Contact

 

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.