Carl Jung > Articole

Nu numai că, dar şi...

Interpretare de vis şi concluzii

de I D Hora

Am visat recent că vechea mea dacie mergea binişor dar, şi mai ciudat, o conduceam pe nişte drumuri impracticabile, cu şanţuri, movile şi treceri de nivel imposibil de străbătut cu o maşină obişnuită. Tot ce-mi trece prin minte este expresia "nu numai că, dar şi". S-ar putea aplica unei situaţii incredibile ca următoarea: un guvern prăpădit nu numai că nu performează, dar e chiar remarcabil în domeniul X. Fapt desigur imposibil. Expresia sugerează şi ideea că din rahat poţi face bici şi că lucrul acesta e o performanţă (mai ales dacă biciul pocneşte!).

Despre fosta mea dacie - era praf, şi am dat-o la remat, ca fier vechi, pentru suma de 200 lei. Deci nici vorba să mai poată fi condusă şi mai ales pe acele drumuri din vis...

Visul poate fi un fragment de reflecţie în spiritul jungian al interpretării care nu contravine total gîndirii onirice (la Freud) şi care observă just că ceea ce fac pe plaiurile dîmboviţene este într-adevăr performant.

Sigur că vrem să auzim asemenea lucruri despre valoarea faptelor noastre şi putem fi critici faţă de mesajul unui asemenea vis. Şi totuşi, condiţiile, conjuncturile, ne pot submina la fel de bine încrederea în valoarea reală a faptelor noastre. Şi atunci, dintr-un simţ înnăscut al echilibrului putem compensa, măcar în vis, părerea mult prea puţin măgulitoare despre noi înşine

O altă viziune a interpretării este abordarea jungiană: Dacia veche este regimul desfiinţat în decembrie 1989. Dacia veche, adică ce a fost pînă atunci şi ni se pare azi total depăşit. Ei bine, mentalul acelei Dacii era pur şi simplu apt să se adapteze vicisitudinilor vieţii de azi. Într-adevăr o idee surprinzătoare. Iar dacă ţinem seama de faptul că un vis de acest gen este pentru Jung şi o premoniţie, ar trebui să ne aşteptăm la o confirmare cît de curînd.

PS

Articolul a fost scris înainte de nebunia covidului numită de mulţi pandemie. Românii au ignorat mulţi dintre ei pericolul şi au refuzat să plece urechea la propaganda politicii medicale. (Poate că) aici este o mostră de mental "depăşit" care se adaptează minunat la o conjunctură complexă.

Şi cînd zic "mental înţeleg", desigur, şi "mentalitate".

icon

< Articolul poate fi comentat pe forum aici.

^ Înapoi la secţiunea Articole

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri online | Publicaţii

Caută | Newsletter | Contact

 

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.