Psihanaliza > AROPA în presa scrisă

Ziarul financiar

Aşează-te pe canapea
şi relaxează-te ca să-ţi spun cine eşti

de Cecilia Stroe

Despre psihanaliză, de o sută de ani încoace s-au spus multe; s-a spus că ar trebui să renunţe la pretenţia de teorie ştiinţifică şi că nu există nici un motiv pentru care cineva ar trebui să consacre atâta amar de vreme şi să cheltuie sume importante de bani pe o terapie susţinută exclusiv prin intermediul limbajului, din moment ce există medicamente capabile să acţioneze direct asupra simptomelor bolilor nervoase.

În replică, apărătorii psihanalizei spun că medicina modernă a devenit o industrie a bolii cu o piaţă reprezentată de bolnavi şi că utilizează încă modele mecaniciste, în baza cărora omul este considerat a fi o maşină biochimică previzibilă, iar boala o defecţiune a acesteia, care poate fi remediată tot prin mijloace de natură biochimică sau mecanică - medicamente sau chirurgie.

[...] Mult mai specializate sunt site-urile de promovare a psihanalizei înfiinţate de Asociaţia Română pentru Promovarea Psihanalizei - AROPA, condusă de Jean Chiriac (a nu se confunda cu Asociaţia Română a Operatorilor Privaţi din Aviaţie).

Unul dintre acestea este dedicat editurii AROPA, care publică literatură de specialitate şi scoate trimestrial singura revistă de psihanaliză din România, "Omen".

De pe aceste site-uri, cei interesaţi pot obţine toate informaţiile de bază despre principiile şi tehnicile psihanalizei.

Oficialii AROPA susţin însă că în Bucureşti nu există nici un cabinet de specialitate şi nici specialişti în domeniu, pentru că "din nefericire pentru români, psihanaliza mai rămâne încă o necunoscută, deoarece ea a fost ignorată şi continuă să fie de către mediile intelectuale româneşti".

[...] Terapia psihanalitică este un tratament pentru remiterea afecţiunilor emoţionale şi mintale, cunoscut sub numele de "terapia cuvântului" (talking cure), deoarece tehnica ei nu implică nici un fel de acţiune din partea pacientului sau a terapeutului.

Terapia psihanalitică se bazează pe ideea că cea mai mare parte a comportamentului uman este coordonată de partea inconştientă a psihicului; a fost dezvoltată iniţial de Sigmund Freud în prima parte a secolului trecut şi perfecţionată ulterior în cadrul mai multor şcoli de psihanaliză.

Concret, o şedinţă de terapie constă în conversaţia între pacient şi terapeutul său. Pacientul se întinde pe canapea, cu terapeutul în spatele său şi vorbeşte liber. Nu se alege un subiect anume; pacientul poate vorbi despre orice vrea.

Pe măsură ce vorbeşte, scoate la iveală trecutul său, situaţia de viaţă prezentă şi planurile de viitor. Pacientul este ajutat de terapeut să descopere amintirile semnificative emoţional ale vieţii sale, permiţând motivaţiilor inconştiente să fie integrate în viaţa curentă.

Terapeutul pune întrebări şi procedează cât mai convenabil pentru ca pacientul să-şi împărtăşească gândurile şi sentimentele.

Terapia psihanalitică îi permite pacientului să devină conştient de procesele psihice inconştiente prin intermediul conduitei, al viselor şi al lapsusurilor şi asociaţiilor verbale.

--
Articol apărut în "Ziarul financiar".

© 1998-2014, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa