Psihanaliza > Metode de explorare

Interpretarea actelor ratate

Ritualurile primăverii sau împerecherii

Citesc aiurea titlul "ritualurile primăverii" dar fac eroare şi citesc de fapt "ritualurile împerecherii". Ideile de ritual şi împerechere îmi aduc concomitent în minte secvenţele dintr-un film documentar cu nişte păsări în perioada de împerechere - ce mi-a atras atenţia a fost curiosul ritual al masculului care juca din picioare cu o atitudine solemnă şi băţoasă ca şi cum ar fi executat un dans - de altfel, în fundal se auzea muzica unui dans popular rusesc.

Pornind de la acest dans ritual mi-am amintit de alte animale şi de masculii care se luptau tenace pentru o femelă pe care pînă la urmă au omorît-o din greşeală! Atunci mi-am zis că sînt nişte animale cretine, gîndindu-mă că au ratat o ocazie.

Probabil că am considerat la fel de inutile sau chiar contraperformante ritualurile primăverii la care asistam privind la TV - altfel nu văd de ce aş fi înlocuit "primăverii" cu "împerecherii"?

Sa explic: Înlocuind "primăverii" cu "împerecherii" am substituit un şir de cuvinte cu un altul şi concomitent am înlocuit un sens cu un altul. Astfel am divulgat fără să vreau părerea mea reală despre "ritualurile primăverii". Această părere a fost, dintr-un motiv sau altul, refulată.

Ar trebui să insist mai mult şi să vorbesc despre ce erau de fapt aceste "ritualuri ale primăverii" şi ce-mi sugerau ele, dar ar însemna să dezvălui lucruri personale pe care nu le pot face publice.

Mi-a plăcut să arăt cum ideile refulate vizavi de aceste "ritualuri" se revelează, fără intenţia (voia) mea, printr-o simplă eroare de citire.

--
Articol de Ioan Ionuţ.

 

<= Anterior                     Articolul următor =>

Metode
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2018, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa