Psihanaliza > Metode de explorare

Interpretarea actelor ratate

O femeie bătută la volan sau băută?

O eroare ciudată comite prezentatoarea ştirilor de la un post TV comercial. Ea rosteşte "o femeie bătută la volan" şi apoi se corectează cu "o femeie băută la volan".

E simplu să vedem că cele două ipostaze bătută-băută sunt opuse. Femeia bătută este victimă - femeia băută este infractor. Negarea acestei diferenţe explică şi eroarea.

Există concepţia larg răspîndită că femeia trebuie privită neapărat în societatea noastră ca o victimă - a soţului, a bărbatului sau a societăţii la modul general. Mişcarea de emancipare a femeii încearcă practic să compenseze această prejudecată: femeia nu se bucură de aceeaşi consideraţie ca şi bărbatul.

Dar femeia beată la volan nu mai este victimă. Şi din acest motiv nu mai poate susţin e că este persecutată - dimpotrivă. Femeia băută are o vină, adică este ea însăşi cauza persecuţiei...

Totuşi de ce trebuie să privim femeia numai din perspectiva discriminării? Este discriminarea reală? Nu, nu este. Dar se doreşte a fi. De ce?

Să zicem fraudă pioasă? Discriminare pozitivă? Adică înclinaţia societăţii de a trece cu vederea minusurile şi a exagera plusurile foştilor discriminaţi? Vedem peste tot asemenea situaţii - pornind de la discriminarea pe motive etnice şi pînă la cea pe motive sexuale care se transformă în invers: foştii discriminaţi sunt plasaţi pe poziţii superioare. Există de asemenea o presiune extrem de mare asupra discriminării în general. Sunt legi care condamnă discriminarea.

Din nefericire nu putem merge mai departe cu analiza noastră fără asociaţiile persoanei care a comis eroarea. Aceasta e regula de bază în psihanaliză. Rămîne totuşi eroarea şi ideile pe care ni le sugerează.

--
Material de Ioan Ionuţ

 

<= Anterior                     Articolul următor =>

Metode
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2018, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa