Psihanaliza > Metode de explorare

Interpretarea actelor ratate

Un act ratat cu sîni

Fetiţelor le-au fost încredinţate mamele sau fetiţele au fost încredinţate mamelor? La întrebarea asta nu e dificil de răspuns, evident fetiţele trebuie încredinţate mamelor. Şi chiar despre asta era vorba în ştirea difuzată de un post TV. Prima variantă este eroare de vorbire (lapsus lingue)  comisă de prezentatoarea ştirilor. Şi ne întrebăm ce înseamnă ea? Dacă punem accentul diferit pe cuvîntul mamele avem o indicaţie la o componentă a anatomiei sexuale a femeii - sînii.

Lipsa sînilor poate fi o problemă la fetiţele mici. Dar ea este sigur o problemă la femeile adulte care se cred respinse de bărbaţi pentru lipsa acestui detaliu al feminităţii.

La fetiţele mici apare la un moment dat preocuparea pentru sîni şi anume atunci cînd se activează complexul oedip. Amintesc că acest complex guvernează asupra vieţii erotice şi fantasmelor care o însoţesc la tînăra fetiţă care îşi găseşte în tată primul obiect sexual. La femeile adulte problema mărimii sînilor poate fi centrală după o serie de eşecuri parţiale sau totale.

Care e semnificaţia lapsusului la persoana vizată nu trebuie comentat aici, cu atît mai puţin cu cît nu avem acces la informaţiile despre problemele ei reale. Putem deduce că e vorba fie de anatomia ei sexuală, cu care nu se împacă, fie cu amintiri traumatice din copilărie sau cel mai adesea cu ambele.

În cura psihanalitică, analistul se poate considera fericit cînd întîlneşte aceste acte ratate care îl ajută să determina etiologia nevrozei pacientului (bărbat sau femeie).

--
Material de Geo Rednick

 

<= Anterior                     Articolul următor =>

Metode
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2018, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa