Sigmund Freud - viața și opera


search tips advanced search
search engine by freefind

Sigmund Freud - montaj de J C

- Biografie

- Cronologie
(principalele date și evenimente)

- Autoanaliza

- Comitetul secret

- Dizidenții

- Dicționar de nume
(din istoria psihanalizei)

- Bibliografie
(publicații românești)

- Prezentare de carte
(scurte recenzii ale cărților sale)

- Referințe

- Mărturii

Arhiva de magini
(fotografii, clipuri video, diverse)

Freud - Introducere în viața și opera

Sigmund Freud este considerat părintele psihanalizei. El a dezvoltat principalele concepte și metoda psihanalitică specifică de tratare a nevrozelor.Totodată el a aplicat pentru prima oară știința psihanalitică la analiza produselor culturale.

Evreu stabilit în Viena, Freud a publicat în 1899 principala sa lucrare, Interpretarea viselor, datată 1900. Este prima lucrare științifică dedicată interpretării viselor, îmbogățită constant în ediții succesive [vezi și eseul dedicat acestei cărți - click aici].

iconActualitatea Freud - Lunar prezentăm ce se mai întîmplă în lume cu subiectul Freud și opera sa. Dă click aici ca să citești noutățile și arhiva.

În această lucare impresionantă, Freud analizează propriile sale vise, prezentînd etapele elaborării visului și încearcă să explice structura aparatului psihic. Pentru Freud și psihanaliză visul este calea regală spre cunoașterea inconștientului. [Vezi și secțiunea dedicată metodelor psihanalitice - click aici].

Inconștientul, refularea/refulatul, rezistențele, complexul lui Oedip , sexualitatea infantilă sînt alte capitole importante dezvoltate de Freud și abordate cu aceeași siguranță metodică, devenind curînd repere ale culturii și educației în lumea profană.

"Viața mea - scria Freud - nu are nicio importanță în afara psihanalizei". Cu alte cuvinte, activitatea sa științifică în domeniul psihanalizei se constituie în evenimentul cel mai important al vieții sale. Nu trebuie uitată, desigur, nici practica psihanalitică, dezvoltată gradat de Freud în urma experiențelor noi cu pacienții săi și cu sine însuși. [Vezi articolul despre autoanaliza lui Freud - bara de meniu, stînga].

O parte din opera sa psihanalitică, biografia și principalele întîlniri sînt abordate pe acest site (vezi secțiunile din meniu stînga). AROPA

icon

IMPORTANT! Informații și articole despre psihanaliza lui Freud
găsești la adresa:
http://www.psihanaliza.org/introducere.html.


-> Psihanaliza | Librărie online | Forum | Blog | Newsletter | Contact           

Copyright 2015, AROPA. Toate drepturile rezervate.

Actualizare:  9 octombrie 2018

sigla aropa