Psihanaliza - Tematicipowered by FreeFind
 

Inconştientul în psihanaliză

Una din cele mai importante descoperiri ale psihanalizei freudiene, pe lîngă noţiunea de refulare şi în relaţie cu ea, este inconştientul psihic.

Schmea inconstientului la reud
Schema aparatului psihic la Freud (a doua topică) - inconştientul este desemnat prin termenul ID
Termenul "inconştient" provine din germanul DAS UNBEWUSTE (i.e. "necunoscutul") şi se referă la o parte esenţială a psihicului care rămîne inaccesibilă minţii conştiente.

Inconştientul - mai precis, producţiile sale - poate fi explorat numai cu ajutorul metodelor specifice create de psihanaliză, din care face parte şi analiza viselor.

Inconştientul nu există ca entitate anatomică - el indică conţinuturile psihice (reprezentările lor) care sînt refulate. Există şi alte conţinuturi care sînt considerate inconştiente, ca de pildă fantasmele originare.

Inconştientul face parte din prima topică freudiană - conştient, preconştient, inconştient. În a doua topică, locul său este preluat de Sine (Das Es ) care desemnează izvorul energiei psihice, sau forţa pulsională a persoanei.

Inconştientul psihic este descoperirea lui Sigmund Freud care a pus cap la cap o serie de date din tratamentul psihic (Breuer) şi hipnoză (Charcot). Tot Freud insistă în întreaga sa operă pe importanţa inconştientului în apariţia afecţiunilor nevrotice (nevroze), pe explorarea lui ca mijloc de tratare a nevrozelor.

Carl.Jung a adăugat la definiţia freudiană a inconştientului, pe care îl numeşte inconştient personal, un strat suplimentar numit inconştient colectiv sau arhetipal.

inconstientulINCONŞTIENTUL
de Jean-Claude Filloux
O monografie dedicată incon ştientului, editată şi publicată de AROPA.

O carte ce nu trebuie să lipsească din biblioteca iubitorilor de psihanaliză.

Poate fi procurată de la librăria AROPA  -> click aici pentru detalii.

După Jung, inconştientul colectiv este alcătuit din materiale psihice supra-personale, cu un mare grad de autonomie, numite arhetipuri . Aceste arhetipuri, sau reprezetări colective, sînt concepute sub forma unor tendinţe înnăscute ale psihicului de a crea reprezentări şi conduite tipice. Aceste tendinţe sînt comparate cu ceea ce biologii numesc trăsături comportamentale (patterns of behavior).

Inconştientul psihic, în accepţiunea sa freudiană, rămîne important pentru oricine vrea să studieze psihanaliza în mod metodic. Accesul la el se face în principal prin aplicarea metodelor psihanalitice dee xplorare în analiza terapeutică sau didactică. AROPA

Resurse:

  • O prezentare sistematizată a ideilor lui Freud despre inconştient găseşti în revista de psihanaliză OMEN, nr. 12 - click aici ca să accesezi librăria AROPA.
     
  • Mai multe detalii despre inconştientul colectiv la Jung aici
     
  • Citeşte despre metodele de explorare a inconştientului aici
     
  • Studiază mai departe metodele de explorare, inclusiv interpretarea viselor, urmînd cursul nostru online dedicat începătorilor. Detalii aici.

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicaţii

Asistenţă | Newsletter | Contact

© 1998-2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa