Carl Jung > Arhetipuri: Animus

Arhetipul animus

Animus este arhetipul rațiunii și al spiritului la femeie. Este aspectul masculin al Mr. Spock - imaginea animuspsihicului feminin, așa cum anima este aspectul feminin al psihicului masculin.

Acest arhetip este proiectat în diverse imagini și personaje masculine cum ar fi mari artiști, eroi, războinici, sportivi, filozofi etc. Atunci cînd se identifică cu animus (inflație cu animus), femeia dezvoltă o tendință rațională excesivă, care poate conduce la atitudini de critică excesivă și încăpățînare.

La femeia afectată de animus, interesată de probleme intelectuale, găsim nevoia de a impune și menține o listă riguroasă și schematică de valori considerate cele mai importante. Nu există reflecție în legătură cu valabilitatea acestor valori și nici nevoia de a discuta despre ele. Există doar compulsia de a le impune altora. Lipsa bunului simț este notorie.

Dar cum relaționează femeia cu animus înăuntrul ei? Există un studiu important despre animus scris de Ema Jung. Iată ce zice ea:

    Ceea ce trebuie să învingem noi, femeile, în relație cu animus nu este mîndria ci lipsa de încredere în noi înșine și rezistența inerției. Pentru noi problema nu se pune în a ne mai micșora ci în a ne ridica . (Animus and Anima, Spring Publications, Dallas, Texas, 1978).

Jung despre animus (citate)

Femeia este compensată de un element masculin și de aceea inconștientul ei are, ca să spunem așa, o amprentă masculină. Aceasta conduce la o diferență psihologică considerabilă între bărbați și femei, și de aceea am numit factorul proiectiv în femeie animus, care înseamnă minte sau spirit. (The Syzygy: Anima and Animus, Collected Works, 9ii, par. 28f.)

Animus este ca un depozit al tuturor experiențelor ancestrale ale femeii vizavi de bărbat - și nu numai pentru că el este și o ființă creativă și proceativă, și nici în sensul creativității masculine, ci în sensul că el aduce ceva ce am putea numi... cuvîntul ziditor. (Anima and Animus, Collected Works 7, par. 336.)

©2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.