Psihanaliza > Editorial

Cum studiem psihanaliza?

Cînd şi cînd sîntem întrebaţi: "Cum fac să studiez psihanaliza?" Cei care întreabă se gîndesc, evident, la un studiu universitar, adică la o facultate care să predea psihanaliza şi numai psihanaliza.

Întrebarea porneşte de la premiza că psihanaliza se poate preda în facultate. La drept vorbind ea nu a fost niciodată predată în facultate. Nu a avut succes în mediul universitar aşa cum observă şi Freud, creatorul ei.

Pe de altă parte, ideea de studiu acoperă două domenii conexe: studiul teoretic, ce poate fi de sine stătător, şi studiul practic.

Poţi învăţa psihanaliza teoretic citind cărţile lui Freud. În special, Psihopatologia vieţii cotidiene, Interpretarea viselor şi prelegerile. Aceste cărţi, împreună cu un dicţionar bun, sînt absolut suficiente pentru a avea o imagine despre ce este psihanaliza. Mai mult chiar, ele te pot ajuta să înveţi să lucrezi cu visele tale sau cu actele ratate etc.

Studiul practic debutează cu analiza viselor tale - cum am arătat mai sus - şi continuă cu auto-analiza pe larg (care nu diferă semnificativ de analiza terapeutică) efectuată ani la rînd sub controlul uni psihanalist cu experienţă.

Dacă vrei să practici psihanaliza ca terapie - adică nu te mulţumeşti cu cunoştinţele teoretice - este absolut necesar să treci prin auto-analiză. La fel ca un pacient care apelează la psihanalist pentru suferinţe nevrotice.

Dacă prima parte, teoretică, ar putea fi predată prin cursuri faţă în faţă, a doua parte, practică, necesită relaţia specifică stabilită în psihanaliza terapeutică. Nu poţi învăţa prin cursuri auto-analiza. Nu poţi face auto-analiza de la distanţă etc.

Este psihologia un început?

Unii ne întreabă dacă facultatea de psihologie te ajută în studiul psihanalizei. Nu, nu te ajută. Nu te ajută pentru că psihologia nu are nicio legătură cu psihanaliza . În plus, la noi, psihanaliza este respinsă sau ignorată de mediile academice.

Pe scurt, poţi urma foarte bine o facultate de artă sau medicina, sau chiar una tehnică, şi studia psihanaliza.

Dar psihiatria?

Psihiatria nu are ca arie de acoperire problemele psihanalizei. Sau chiar dacă are, aplică metode specifice, care sînt străine psihanalizei. Există însă anumite afecţiuni psihice grave care intră numai în sfera de interes a psihiatriei. Aceste afecţiuni nu pot fi tratate cu ajutorul psihanalizei.

În concluzie: citiţi operele lui Freud şi apelaţi la un psihanalist experimentat dacă doriţi să mergeţi mai departe de teorie.

© 1998-2019, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa