Carl Jung > Arhetipuri: Anima

Arhetipul anima

Medusa - una din cele trei gorgoneAnima este, pe scurt, femeia din bărbat. Există caractere sexuale feminine secundare la bărbat, cum există masculine, la femeie. Pe plan psihologic, putem vorbi de suflet, în sens de emotivitate sau senzualitate, opusă raţionalităţii sau raţiunii (animus). Dar arhetipul anima include mai mult decît aspectele sexuale şi psihice. Anima este relaţională. Adică, arhetipul anima guvernează relaţiile dintre bărbaţi şi femei. Este un soi de ghid interior care îl conduce pe bărbat pe calea ambiguă a întîlniri şi interacţiunii cu femeia.

Cel mai cunoscut arhetip anima este arhetipul mamei. El dirijează relaţia mamă-fiu. De aceea este proiectat asupra mamei reale. Cunoaştem asemenea exemple de arhetip maternal din temele culturale şi religioase. Fecioara Maria, Mama Pămînt sau Marea Mamă, şi alte asemenea figuri mitice ne conduc spre arhetipul mamei.

Ca orice alt arhetip, arhetipul mamei are aspecte pozitive şi negative. Partea pozitivă este mama care naşte şi hrăneşte şi oferă confort tuturor sufletelor în calitate de Sfînta Fecioară. Ea este chiar salvatoarea omului căzut - Sofia sau Înţelepciunea Divină din mitologia gnostică.

Partea negativă este mama devoratoare reprezentată în imagini ca Gorgona sau animale de natură feminină. Cîteva cuvinte despre Gorgona:

    În mitologia greacă Gorgona este o creatură feminină. Numele ei derivă din grecescul gorgos care înseamnă ameninţător. Termenul se referă de obicei la oricare dintre cele trei surori cu păr din şerpi veninoşi şi chip înspăimîntător care îi preface în piatră pe cei care cutează să le privească fix. Conform tradiţiei, în timp ce două din gorgone sînt nemuritoare - Stheno şi Euryale - Medusa nu este nemuritoare, şi a fost ucisă de semizeul şi eroul Perseu. (Extras din Vikipedia, versiunea engleză.)

Gorgona este deopotrivă şi aspectul seducător al relaţiei mamă-fiu. Aceasta este o situaţie foarte periculoasă deoarece copilul nu va fi niciodată capabil să se elibereze de erosul maternal fiind astfel condamnat la o moarte psihică sau pierderea capacităţii de evoluţie care îl conduce de la copilărie la maturitate. 

Carl Jung obişnuia să ilustreze figura maternală, distructivă amintind de Ea (cea căreia trebuie să i te supui), eroina nuvelei binecunoscute a lui Rider Haggard.

Voi închide acest subiect cu mama falică, o figură apropiată de istoria psihică a fetei. Ea (mama falică) este cea care îi promite fiicei mult rîvnitul penis. Ca atare apare în visele şi fanteziile fiicei şi, mai tîrziu, în producţiile ei nevrotice/psihotice.

În legătură cu fiul, această figură reprezintă un amestec al arhetipurilor mama-tată. Constelaţia sa poate fi pusă în legătură cu lipsa tatălui natural în viaţa fiului şi cu compensaţia necesară.

icon 

Resurse Online:

-> Un articol despre apariţia animei în vise oferă informaţii esenţiale pentru înţelegerea acestui arhetip. Articolul este oferit gratuit cu cursul nostru Jung şi visele. Click aici pentru detalii.

  ^ Înapoi la secţiunea arhetipuri

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri online | Publicaţii

Caută | Newsletter | Contact

 

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.