Carl Jung > Teorii

Jung şi astrologia

Diagrama natala

Vorbind despre astrologie ca despre un domeniu al cunoașterii intuitive care ar trebui să confirme teoria sa a sincronicității, Jung a scris următoarele rânduri pe care le voi comenta pe scurt:

Am ... căutat o altă tehnică intuitivă și am abordat astrologia, care, cel puțin în forma sa modernă, pretinde că oferă o imagine mai mult sau mai puțin totală a caracterului individului. Aici nu lipsesc comentariile; într-adevăr, găsim o mulţime uimitoare - un semn sigur că interpretarea nu este nici simplă, nici sigură. Coincidența semnificativă pe care o căutăm este imediat evidentă în astrologie, deoarece astrologii spun că datele astronomice corespund trăsăturilor individuale ale caracterului; din cele mai îndepărtate timpuri, diferitele planete, case, semne zodiacale și aspecte au avut toate semnificații care servesc ca bază pentru un studiu de caracter sau pentru interpretarea unei situații date.

Este întotdeauna posibil să obiectăm că rezultatul nu este de acord cu cunoașterea noastră psihologică a situației sau caracterului în cauză și este dificil să respingem afirmația că cunoașterea caracterului este o aventură extrem de subiectivă, deoarece în caracterologie nu există infailibilitate sau chiar criterii fiabile care pot fi cumva măsurate sau calculate - o obiecție care se aplică și grafologiei, deși în practică se bucură de o recunoaștere largă.

Această critică, împreună cu absența unor criterii fiabile pentru determinarea trăsăturilor de caracter, face ca coincidența semnificativă a structurii horoscopului și a caracterului individual postulat de astrologie să pară inaplicabilă pentru scopul acestei discuţii. Dacă, prin urmare, dorim ca astrologia să ne spună ceva despre conexiunea acauzală a evenimentelor, trebuie să renunțăm la acest diagnosticare incertă a caracterului și să punem în locul său un fapt absolut sigur și indubitabil.

Un astfel de fapt este legătura de căsătorie între două persoane.

Încă din antichitate, principala corespondență tradițională astrologică și alchimică cu căsătoria a fost conjunctio Solis și Lunae, conjunctio Lunae și Lunae și conjuncția lunii cu ascendentul ... (Synchronicity: An Acausal Connecting principle, from The Collected Works of C. G. Jung, Volume 8, Bollingen Series XX, p. 46, 1973.)

Trebuie să corectăm opinia conform căreia determinarea caracterului este o chestiune subiectivă, deoarece în astrologie trăsăturile de caracter sunt stabilite a priori pe baza unei scheme de 12 semne zodiacale. Deci, trăsăturile de caracter sînt determinate arbitrar pe baza acestei scheme.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că practica astrologică a fost inițial subordonată exclusiv divinației. Deci, în acest domeniu, al profeției, Jung ar trebui să caute confirmarea sincronicității sale.

Nu întâmplător Jung echivalează astrologia cu I Ching - Cartea schimbărilor - cel mai vechi oracol sistematizat din istoria omenirii.

Și în acest caz, Jung este interesat în special de sincronicitate sau mai exact de modul în care teoria sa poate explica funcționarea metodelor de divinație.

El a publicat un studiu introductiv asupra conținutului și mai ales asupra modului de consultare și interpretare a răspunsurilor Cărţii schimbărilor în versiunea engleză Wilhelm/Baynes.

--
Articol de Jean Chiriac

icon

Mai citeşte şi:

Resurse online

 • O culegere de texte astrologice abordate de Jung a publicat editura AROPA în 1999 sub titlul Psihanaliză şi astrologie. Pentru detalii dă click aici.

  Cartea mai poate fi comandată numai în versiune electronică, la cerere. Dacă te interesează, scrie-ne pe adresa
  aropa@freudfile.org.
   
 • Revista de psihanaliză OMEN a publicat în numărul 8 un articol intitulat Astrologia şi compensarea inconştientului. Detalii la adresa: https://www.psihanaliza.org/aropa/omen8.html.
   
 • OMEN numărul 13 a publicat articolul Astrologia psihodinamică şi procesul de individuaţie. Detalii la: https://www.psihanaliza.org/aropa/reviste_5.html.

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.