Carl Jung > Biografia

Carl Jung - Biografie

Carl Gustav Jung (1875-1961) a avut o importanță considerabilă în sînul mișcării psihanalitice și este în general considerat ca prototipul dizidentului, atît prin impactul rupturii sale, cît și prin amploarea mișcării pe care a creat-o la rîndul său (psihologia analitică).

Spitalul psihiatric BurgholzliElvețian de origine, Jung era fiul unui pastor. El și-a făcut studiile în medicină, s-a specializat în psihiatrie, apoi a intrat la Burgholzli - celebrul spital psihiatric din Zurich - condus la acea vreme de nu mai puțin celebrul Eugen Bleuler.

În perioada 1902-1903 efectuează un stagiu la Paris cu Pierre Janet, apoi revine la Zurich unde este numit medic șef la Burgholzli.

În acest context Jung i se prezintă lui Freud, în anul 1907. Freud va fi sedus de prestigiul și personalitatea lui Jung și va vedea rapid în el fiul spiritual care ar putea asigura supraviețuirea psihanalizei, cu atît mai mult cu cît Jung nu era evreu.

Sigmund Freud si C.G. JungLegături intense, profesionale și amicale, se țes atunci între cei doi, cu o ambivalență în care se distinge înclinația lui Jung de a se subestima față de Freud, fervorea devotamentului față de "tatăl" psihanalizei și ostilitatea onirică (subliniată de Freud în interpretările comune de vise).(1)

Jung a cunoscut o ascensiune fulgerătoare în ierarhia psihanalizei. El a devenit editorul Jahrbuch.

În 1908, participă la călătoria de conferințe în America și devine primul președinte al Asociației internaționale de psihanaliză, în 1910.

Reticențele lui Jung față de teoria freudiană se raportau la rolul sexualității în dezvoltarea psihică. De fapt, Jung nu a aderat niciodată total la teoria sexuală a lui Freud sau, dacă a aderat inițial, s-a desprins ulterior.

Din 1912, el ia din ce în ce mai multă distanță în scrierile sale față de Freud, ceea ce va provoca o ruptură care se va concretiza, în 1914, prin demisia lui Jung din toate posturile pe care le ocupa deja.

Institutul Jung din KusnachtDupă o perioadă de tulburări personale în care s-a confruntat cu propriul său inconștient, Jung pune bazele școlii sale și produce o operă considerabilă care îi va atrage numeroși adepți.(2)

Abandonînd meandrele psihosexualității freudiene, Jung se va stabili în domeniul spiritualității și al esoterismului. În psihologia sa urmăre ște așa-zisul proces de individuație, adică realizarea Sinelui (unirea conștientului cu incontșientul) și alte repere din care cităm: arhetipurile, inconștientul colectiv, asimilarea animei și umbrei etc.

În practica interpretării viselor Jung introduce printre altele metoda amplificării și planul subiectului ilustrată în numeroase cărți celebre ca, de pildă, Psihologie și alchimie.

Note:
1. Un articol pe această temă, care analizează unul din visele celebre ale lui Jung, a fost publicat în revista de psihanaliză OMEN, nr. 10. Acest număr este dedicat în exclusivitate lui Jung. Pentru detalii privind cumpărarea revistei dați un click aici.

2. Consultă bibliografia lui Jung - click aici.

Mai citește despre:

- Stadiile activității lui Jung

- SUA, 1909

©2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.