Carl Jung > Biografia

Carl Jung - Biografie

Carl Gustav Jung (1875-1961) a avut o importanță considerabilă în sînul mișcării psihanalitice și este în general considerat ca prototipul dizidentului, atît prin impactul rupturii sale, cît și prin amploarea mișcării pe care a creat-o la rîndul său ( psihologia analitică).

Elvețian de origine, Jung era fiul unui pastor.

Spitalul psihiatric Burgholzli
Spitalul psihiatric de la Burgholzli
El și-a făcut studiile în medicină, s-a specializat în psihiatrie, apoi a intrat la Burgholzli - celebrul spital psihiatric din Zurich - condus la acea vreme de nu mai puțin celebrul Eugen Bleuler.

În perioada 1902-1903 efectuează un stagiu la Paris cu Pierre Janet, apoi revine la Zurich unde este numit medic șef la Burgholzli.

În acest context, Jung i se prezintă lui Freud, în anul 1907. Freud va fi sedus de prestigiul și personalitatea lui Jung și va vedea rapid în el fiul spiritual care ar putea asigura supraviețuirea psihanalizei, cu atît mai mult cu cît Jung nu era evreu.

Legături intense, profesionale și amicale, se țes atunci între cei doi, cu o ambivalență în care se disting înclinația lui Jung de a se subestima față de Freud, fervorea devotamentului față de "tatăl" psihanalizei și ostilitatea onirică (subliniată

Sigmund Freud si C.G. Jung
Freud, primul din stînga - jos și Jung, primul din dreapta - jos, la universitatea Clarck, SUA, 1909
de Freud în interpretările comune de vise).(1)

Jung a cunoscut o ascensiune fulgerătoare în ierarhia mișcării psihanalitice. El a devenit editorul Jahrbuch.

În 1909, participă la călătoria de conferințe în America, alături de Freud și devine primul președinte al Asociației internaționale de psihanaliză , în 1910.

Reticențele lui Jung față de psihanaliză apar vizavi de rolul sexualității în etiologie și în teoria libidoului. De fapt, Jung nu a aderat niciodată total la teoria sexuală a lui Freud sau, dacă a aderat inițial, a făcut-o formal.

Din 1912, el ia din ce în ce mai multă distanță în scrierile sale față de Freud, ceea ce va provoca o ruptură care se va concretiza, în 1914, prin demisia lui Jung din toate posturile pe care le ocupa deja.

Institutul Jung din Kusnacht
Institutul Jung din Kusnacht, Zurich
După o perioadă de tulburări personale în care s-a confruntat cu propriul său inconștient, Jung pune bazele școlii sale și produce o operă considerabilă care îi va atrage numeroși adepți.(2)

Abandonînd meandrele psihosexualității freudiene, Jung se va stabili în domeniul spiritualității și al esoterismului.

În psihologia sa urmărește așa-zisul proces de individuație, adică realizarea Sinelui (unirea conștiință-inconștient), ca și alte repere din care cităm teoria arhetipurilor inconștientului colectiv.

În teoria interpretării viselor, Jung introduce printre altele metoda amplificării și planul subiectului ilustrate în numeroase cărți celebre ca, de pildă, Psihologie și alchimie.(3)

Jung încetează din viață în 1961 după ce a declarat în cartea sa autobiografică Amintiri, vise și reflecții că viața sa este istoria realizării inconștientului.

Note:
1. Un articol pe această temă, care analizează unul din visele celebre ale lui Jung, a fost publicat în revista de psihanaliză OMEN, nr. 10. Acest număr este dedicat în exclusivitate lui Jung. Pentru detalii privind cumpărarea revistei dă click aici .

2. Consultă bibliografia lui Jung - click aici .

Mai citește despre:

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.