Carl Jung > Articole

Determinarea cauzei unui simptom
prin I Ching*

Carl Jung a fost foarte interesat de studiul oracolului I Ching ca ilustrare a teoriilor arhetipurilor şi a sincronicităţii, cît şi ca practică de investigare psihică. Şcoala sa dă exemple de folosire a oracolului în procesul psihoterapeutic. Mai jos oferim şi noi un exemplu de utilizare a lui în determinarea cauzei unui simptom.

de Ioan Ionuţ

De cîteva zile Mirela are o tuse care mă îngrijorează. A mai avut probleme, nu demult, cînd a făcut o pneumonie şi acesta e motivul pentru care sînt îngrijorat acum. Ideea mea este să o duc la medicul specialist. Totuşi, ştiind cum a apărut tusea (ea mi-a povestit cum, în detaliu) înclin spre o analiză, crezînd că intuiesc de fapt o problemă psihică manifestată ca simptom organic. Mirela nu este însă prea atrasă de analiză sau pur şi simplu nu înţelege ce face analiza sau cum te poate vindeca ea. Mulţi oameni (poate cei mai mulţi) au impresia că nu poţi vindeca ceva organic numai discutînd diverse chestii. Trebuie neapărat o investigaţie medicală şi un tratament alopat.

Am pus întrebarea următoare oracolului: mă îngrijorează starea Mirelei, şi mă gîndesc să o duc la doctor, ce opinie ai?

Oracolul a răspuns cu hexagrama 20* şi cu o trăsătură care se modifică pe locul 5*. Iată traducerea trăsăturii:

    Trăsătura a cincea, continuă, îl arată contemplîndu-şi viaţa. Un om superior, el nu va cădea în vreo eroare. (James Legge)

Nu e greu de înţeles sensul acestui text pentru că face aluzie directă la analiză. Efectiv e vorba de cineva care îşi contemplă propria viaţă.

Dar hexagrama iniţială se transformă, aşa cum e cazul, în hexagrama 23, Prăbuşirea. Vedem că titlul acestei hexagrame exprimă clar ceva ce poate da naştere la îngrijorare. Numele hexagramei se mai poate traduce prin dezbinare, destrămare etc. termenul chinez este bo1 care mai înseamnă descompunere, jupuire. Deci, în orice caz, lucruri care te neliniştesc. Citesc mai departe Judecata*:

    [Hexagrama] indică, în situaţia pe care o simbolizează, că nu va fi avantajos să se facă vreo mişcare în vreo direcţie. (Legge)

Iată şi un pasaj din interpretarea Judecăţii:

    În concordanţă cu această situaţie omul superior încearcă să-i întărească pe cei de jos pentru a asigura pacea şi stabilitatea propriei sale poziţii. (Legge)

Este evident că această hexagramă se adresează temerii mele. Sînt îngrijorat de tusea Mirelei şi nu ştiu dacă e cazul să o duc la un doctor sau să o supun unei analize. Hexagrama finală îmi spune clar că e cazul să o întăresc pe Mirela (ca să-mi asigur şi pacea mea sufletească) şi că nu e cazul să întreprind ceva, în sensul de a merge la un doctor.

Concluzionăm că deşi nu am întrebat precis despre analiză, oracolul mi-a indicat că aceasta este de dorit, că sugestia mea este corectă: problema este psihică. Nu este necesar să întreprind altceva dar este bine să o susţin.

Este frapant cum oracolul poate să te ajute la clarificarea problemelor legate chiar şi de simptome care par să indice o boală somatică. Desigur că el poate fi folosit şi în cu totul alte direcţii.

Acest comentariu poate fi de folos persoanelor care se ocupă de analiză şi în special de cea jungiană (freudienii fiind reticenţi la asemenea tehnici).

Notă ulterioară: Simptomul cu pricina a trecut de la sine după puţină vreme şi o scurtă analiză.

--

* Termenii utilizaţi în acest material - hexagramă, Judecată etc. - sînt specifici I Ching. Materialul meu porneşte de la premiza că cititorul este la curent cu ce este şi ce face I Ching (Cartea schimbărilor). Mai multe detalii despre această carte antică şi totuşi foarte actuală poţi obţine urmînd cursul nostru special dedicat conţinutului şi practicii cărţii. Pentru mai multe informaţii dă click aici.

Mai multe despre I Ching:

icon 

^ Înapoi la secţiunea Articole

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri online | Publicaţii

Caută | Newsletter | Contact

 

©2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.