Carl Jung > Articole

Determinarea cauzei unui simptom
prin I Ching*

Carl Jung a fost foarte interesat de studiul oracolului I Ching ca ilustrare a teoriilor arhetipurilor și a sincronicității, cît și ca practică de investigare psihică. Școala sa dă exemple de folosire a oracolului în procesul psihoterapeutic. Mai jos oferim și noi un exemplu de utilizare a lui în determinarea cauzei unui simptom.

de Ioan Ionuț

De cîteva zile Mirela are o tuse care mă îngrijorează. A mai avut probleme, nu demult, cînd a făcut o pneumonie și acesta e motivul pentru care sînt îngrijorat acum. Ideea mea este să o duc la medicul specialist. Totuși, știind cum a apărut tusea (ea mi-a povestit cum, în detaliu) înclin spre o analiză, crezînd că intuiesc de fapt o problemă psihică manifestată ca simptom organic. Mirela nu este însă prea atrasă de analiză sau pur și simplu nu înțelege ce face analiza sau cum te poate vindeca ea. Mulți oameni (poate cei mai mulți) au impresia că nu poți vindeca ceva organic numai discutînd diverse chestii. Trebuie neapărat o investigație medicală și un tratament alopat.

Am pus întrebarea următoare oracolului: mă îngrijorează starea Mirelei, și mă gîndesc să o duc la doctor, ce opinie ai?

Oracolul a răspuns cu hexagrama 20* și cu o trăsătură care se modifică pe locul 5*. Iată traducerea trăsăturii:

    Trăsătura a cincea, continuă, îl arată contemplîndu-și viața. Un om superior, el nu va cădea în vreo eroare. (James Legge)

Nu e greu de înțeles sensul acestui text pentru că face aluzie directă la analiză. Efectiv e vorba de cineva care își contemplă propria viață.

Dar hexagrama inițială se transformă, așa cum e cazul, în hexagrama 23, Prăbușirea. Vedem că titlul acestei hexagrame exprimă clar ceva ce poate da naștere la îngrijorare. Numele hexagramei se mai poate traduce prin dezbinare, destrămare etc. termenul chinez este bo1 care mai înseamnă descompunere, jupuire. Deci, în orice caz, lucruri care te neliniștesc. Citesc mai departe Judecata*:

    [Hexagrama] indică, în situația pe care o simbolizează, că nu va fi avantajos să se facă vreo mișcare în vreo direcție. (Legge)

Iată și un pasaj din interpretarea Judecății:

    În concordanță cu această situație omul superior încearcă să-i întărească pe cei de jos pentru a asigura pacea și stabilitatea propriei sale poziții. (Legge)

Este evident că această hexagramă se adresează temerii mele. Sînt îngrijorat de tusea Mirelei și nu știu dacă e cazul să o duc la un doctor sau să o supun unei analize. Hexagrama finală îmi spune clar că e cazul să o întăresc pe Mirela (ca să-mi asigur și pacea mea sufletească) și că nu e cazul să întreprind ceva, în sensul de a merge la un doctor.

Concluzionăm că deși nu am întrebat precis despre analiză, oracolul mi-a indicat că aceasta este de dorit, că sugestia mea este corectă: problema este psihică. Nu este necesar să întreprind altceva dar este bine să o susțin.

Este frapant cum oracolul poate să te ajute la clarificarea problemelor legate chiar și de simptome care par să indice o boală somatică. Desigur că el poate fi folosit și în cu totul alte direcții.

Acest comentariu poate fi de folos persoanelor care se ocupă de analiză și în special de cea jungiană (freudienii fiind reticenți la asemenea tehnici).

Notă ulterioară: Simptomul cu pricina a trecut de la sine după puțină vreme și o scurtă analiză.

--

* Termenii utilizați în acest material - hexagramă, Judecată etc. - sînt specifici I Ching. Materialul meu pornește de la premiza că cititorul este la curent cu ce este și ce face I Ching (Cartea schimbărilor). Mai multe detalii despre această carte antică și totuși foarte actuală poți obține urmînd cursul nostru special dedicat conținutului și practicii cărții. Pentru mai multe informații dă click aici.

Mai multe despre I Ching:

icon 

^ Înapoi la secțiunea Articole

Home | Jung Bio | Teorii | Analiza | Articole

Cursuri | Publicații

Caută | Forum | Contact

 

©2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.