Carl Jung > I Ching

Jung și I Ching

Pakua
Pa-kua, cele opt trigrame, constituie
structura de bază a I Ching
În introducerea la versiunea engleză a I Ching, Jung recunoaște că a practicat oracolul cu treizeci de ani înaintea întîlnirii cu Richard Wilhelm, poate cel mai important traducător al Cărții schimbărilor într-o limbă occidentală. Jung se folosea de carte, susținea el, pentru explorarea inconștientului.

Ulterior, discipolii săi vor utiliza pe larg cartea în psihoterapie. Ca să dau numai un exemplu: cînd un pacient a consultat-o cu privire la intenția sa de a avea o legătură cu o femeie față de care nutrea sentimente ambivalente, ea a răspuns cu hexagrama nr. 44 - A veni la întîlnire - care spune textual: Nu trebuie să te căsătorești cu o asemenea fată . Ceea ce frapează este evident faptul că răspunsul se referea precis la problema pacientului.

Este, evident, știut că această carte străveche a civilizației chineze s-a folosit ca oracol. Tot ca oracol se folosește și azi deși există și opinii, multe pertinente, care subliniză calitățile filozofice ale cărții. Se susține chiar că citirea cărții ca un manual de filozofie și practică cotidiană este cel puțin la fel de benefică.

Cum e posibil să folosești o carte veche de mai bine de 5.000 de ani în tratamentul psihic este argumentat de Jung care susține că mecanismul oracular se bazează pe sincronicitate.

Într-adevăr, Jung găsește în I Ching o confirmare și un teren de aplicație a teoriei sale a sincronicității, adică a coincidențelor a-cauzale. [-> vezi și secțiunea sincronicitate.]

Jung oferă el însuși o mostră de utilizare a oracolului în introducerea pe care am pomenit-o mai sus. Din nefericire, nu există încă o traducere în limba română a acestei introduceri. Vom reveni tot aici cu un citat mai amplu.

icon 

Resurse online:
- Jung despre I Ching (o introducere substanțială cu exemple de consultare și interpretare - deocamdată numai în engleză) - click
aici
- Curs de inițiere în I Ching pentru începători, oferit de societatea Calea vidului perfect -> detalii
aici.
- Oracolul poate fi consultat online
aici .

©2018, AROPA. Toate drepturile rezervate.