Carl Jung > Sincronicitate

Ce este sincronicitatea

Cuvîntul "sincronicitate" este forjat de Jung pentru a reda un concept care ii aparține: coincidența semnificativă a unor fenomene fizice și psihice care nu sînt înlănțuite cauzal.

Acest concept i-a fost inspirat de cazul unei paciente care se afla într-o situație de blocaj în tratament. Raționalismul ei exagerat (inflația cu animus) o împiedica să asimileze materialele inconștietului. Într-o noapte, pacienta a visat un cărăbuș de aur - cetonia aurata. A doua, zi, la ședința de psihoterapie, o insecta reală de data asta, s-a izbit de fereastra cabinetului lui Jung. Jung a prins-o și a descoperit cu surprindere că era un cărăbuș de aur, prezență rarisimă în acel climat.

Ideea este, deci, de coincidență: în acest caz, între cărăbușul visat de pacientă și apariția lui în realitate, în cabinetul de psihoterapie.

carabusul de aur
Cetonia aurata sau cărăbușul de aur.
Dar această coincidență nu este una fără sens, o simplă coincidență. Folosind metoda amplificării, Jung asociază în jurul cărăbușului și ajunge la conceptul de moarte și renaștere în filosofia hermetică a antichității, proces pe care, simbolic, pacienta sa trebuia să-l experimenteze pentru o reînnoire și o împrospătare a personalității ei unilaterale, cauza nevrozei de care suferea.

Deci, o coincidență semnificativă de fenomene fizice și psihice care sînt înlănțuite a-cauzal.

    Notă: Trebuie neapărat să semnalez un fapt regretabil privind sincronicitatea. Datorită aerului misterios, conceptul a fost preluat de esoteriști, ocultiști, psihologi și parapsihologi și utilizat în mod abuziv în cazul unor evenimente sau fapte psiho-fizice care nu au nimic comun cu sincronicitatea. Au apărut cărți și publicații care, la fel, se întrec în a aplica "explicația" sincronicității la evenimentele cele mai banale sau imaginare (fantasme, delir etc.). Acesta este motivul pentru care impactul ideilor lui Jung legate de sincronicitate nu mai este același!

În spatele acestor fenomene Jung plasează constelarea unui arhetip, care, în optica sa, este un proces ce angajează deopotrivă manifestări obiective, din lumea fizică, și subiective, din universul psihicului individual.

Jung scrie o carte despre sincronicitate împreună cu fizicianul W. Pauli (laureat al premiului Nobel), carte pe care te invităm să o cite ști.

Sincronicitate
Sincronicitate - un principiu
de înlănțuire acauzală (versiunea în limba engleză)

Sincronicitatea ca teorie explicativă se aplică la fenomenele din aria parapsihologiei, previziunii și premoniției, la I Ching (modalitatea specifică de consultare a oracolului schimbărilor), la astrologie și în multe alte domenii de frontieră.

Ea este prezentă în psihoterapie, așa cum am arătat deja, dar și în situații în care pacienții află informații despre psihoterapeuții lor pe căi extrasenzoriale, informații care nu erau publice, sau, viceversa, cînd psihoterapeuții obțin informații despre paciențiii lor. Acest din urmă caz este atestat de Jung în relatările sale.

Resurse

  • Cartea lui Jung și Pauli nu s-a publicat încă în românește. Poate fi procurată în limba engleză de la Amazon.com: https://amzn.to/2KehTuz.
     
  • Articolul - Visul și sincronicitatea - oferit gratuit ca bonus la cursul nostru Jung și visele - click aici pentru detalii.

©2021, AROPA. Toate drepturile rezervate.